Evropští zloději mění své chování

V Británii se za posledních deset let ubylo krádeží elektroniky a vloupání. Podle BBC to uvádí studie odborníků z univerzity v britském Leicesteru. Autoři studie došli k závěru, že zlodějům už nestojí za to krást televizory nebo DVD přehrávače, protože už na jejich prodeji nevydělají. V Británii podle studie od roku 1997 poklesl počet případů vloupání o více než 50 procent. Naopak ale stoupá počet jiných trestných činů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zloděj (ilustrační foto)

Zloděj (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

"U nás se v podstatě chování zlodějů v poslední době mění stejně, jako je tomu ve Velké Británii a v celé Evropě. Zloděje v České republice již opravdu nezajímá elektronika a další zboží, ale zejména finanční prostředky nebo cennosti, které mohou zpeněžit. Tím pádem se na ně dá ale mnohem hůře přijít, neboť peníze jsou mnohem hůře identifikovatelné," upozorňuje mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

"Drobní zloději se ale stále zaměřují na zboží, které mohou sami spotřebovat. Jsou to především potraviny a cigarety," říká Kopecká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změně chování zlodějů v posledních letech mluvila na Rádiu Česko mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Podle ní se u nás v posledních letech, stejně jako v celé Evropě, tolik nekradou auta. Zloději se spíše zaměřují na vykrádání nezabezpečených objektů, nejrůznějších kiosků, ale i bytů a domů.

"Zaznamenáváme také výrazný nárůst internetové kriminality. Ta prolíná do všech oblastí trestné činnosti, například jde o podvody, phishing či prodej kradeného zboží přes internetové aukce," dodává mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Václav Pešička, Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme