Mezi zástupci Libanonu a Izraele pokračuje slovní přestřelka

Libanonský premiér Saad Harírí varuje před hrozbou, jakou podle něj představuje pro Blízký východ Izrael. Harírí v rozhovoru pro BBC uvedl, že se obává sílícího napětí ve vztazích Libanonu a Izraele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libanonci dokáží být jednotní

Libanonci dokáží být jednotní | Foto: Mrslow74

"Stále slýcháme izraelské hrozby, je to na denním pořádku, a nejen hrozby, vidíme, co se děje. Izraelské vojenské letouny během posledních dvou měsíců denně narušují libanonský vzdušný prostor, těch případů přibývá a je to opravdu nebezpečná situace," řekl Harírí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Blízkém východě mluvil na Rádiu Česko tamní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Libanonský premiér dále zdůraznil, že Libanon je jednotný, a že vláda se v případě konfliktu postaví za Hizballáh, radikální šíitské hnutí, se kterým vedl Izrael válku v roce 2006. Některá média podle BBC došla k závěru, že oblasti hrozí další válka.

Izraelští představitelé během posledních týdnů už několikrát varovali, že Izrael nenechá bez odezvy případný útok Hizballáhu, na tato slova zase ostře reagovala Sýrie, která Hizballáh podporuje.

"Celá řada komentátorů se zamýšlí nad tím, co vůbec tuto přestřelku vyvolalo. Je pravda, že tato situace trvá již několik týdnů. Možná to začalo tehdy, když Izraelci uspořádali u své severní hranice vojenské manévry. Zároveň ale prostřednictvím OSN předali do Libanonu poselství, aby se Libanonci nebáli, že nemají žádné obavy, že jde jen o rutinní cvičení. Poté měli své cvičení Syřané. A slovní přestřelka mezi Izraelem, Sýrií a Libanonem začala," objasnil blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Argumentem Hizballáhu je mimo jiné i to, že izraelská armáda stále okupuje menší části libanonského území. Je to pozůstatek zásahu izraelské armády proti Hizballáhu v létě 2006, kdy Izraelci okupovali celý jižní Libanon.

"Jedna věc je ale rétorika v novinách a druhá je realita. Ani Hizballáh, ani Izrael nemá na nějakém dalším ozbrojeném konfliktu zájem," dodal Tureček.

Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme