Barták: Česká mise v Afghánistánu je dlouhodobě úspěšná

Ministerstvo obrany dnes vyhodnotilo rok 2009 a zaměřilo se především na zahraniční armádní mise. V listopadu minulého roku česká armáda vyslala do Afghánistánu vrtulníkovou jednotku a i letos si armáda podle vyjádření ministra Martina Bartáka udrží tým v afghánském Lógaru a další posádky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Barták

Martin Barták | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Obrana letos k pravidelnému příspěvku do NATO přidá několik desítek milionů, protože Aliance má finanční potíže právě kvůli krizi a výdajům v Afghánistánu.

Podle ministra obrany Martina Bartáka je právě působení českých ozbrojených sil v Afghánistánu hodnoceno veskrze kladně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo obrany dnes vyhodnotilo rok 2009 a zaměřilo se především na zahraniční armádní mise. Téma pro ministra obrany Martina Bartáka.

"Dokázali jsme, že máme schopnou armádu, na kterou je v rámci NATO spoleh. Konkrétně se jedná o českou misi kontingentu speciálních sil v Kandaháru, který je obecně považován za baštu Talibanu. Mise trvala osmnáct měsíců a jedná se tak o nejdelší vojenskou působnost svého druhu (speciální jednotky)," řekl Rádiu Česko Barták a dodal:

"Je třeba vyzdvihnout také působení českého rekonstrukčního týmu v Lógaru, díky kterému došlo zejména v oblasti k rozvoji infrastruktury a školství."

Aféra 'SS'? Selhání jednotlivců

Pověst armády ovšem v loňském roce těžce poškodila kauza dvou českých vojáků, kteří při plnění mise v Afghánistánu měli na přilbách symboliku SS. Podle Bartáka se ale armáda se zmíněným případem vypořádala se ctí.

"Ne vše se v loňském roce povedlo. Zmíněný případ lze označit jako selhání dvou jednotlivců. Potrestáni byli ale i příslušníci na vyšších postech. Z případu jsme se poučili a hodláme pečlivěji vybírat uchazeče pro posty v profesionální armádě," uvedl Barták.

Na konci loňského roku opustilo řady armády 1350 vojáků z povolání a 1381 občanských zaměstnanců. Zrušeno bylo také 1728 neobsazených tabulkových míst. Otázkou zůstává, zda bude další restruktualizace a zeštíhlování pokračovat. Podle Bartáka bude zmíněný proces pokračovat, ale dramatické propouštění se nechystá.

"Restrukturalizace armády je pokračující proces, nicméně nechystáme vlnu masivního propouštění. Časem ale dojde k redukci takzvané civilní části, a to z toho důvodu, abychom administrativní úkoly dovedli přenést lépe na výkonné složky," uzavřel ministr obrany.

Václav Pešička, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme