Zvyšující se sluneční aktivita může ovlivnit navigační satelity

Vědci upozorňují na to, že sluneční aktivita po relativně mírném období stoupá a že by to mohlo ovlivnit funkci navigačních satelitů. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír, NASA, shodou okolností v těchto chvílích vypouští do vesmíru sondu s názvem SDO, která má zkoumat Slunce a jeho aktivitu. Sondu by měla vynést do vesmíru raketa Atlas 5.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatmění Slunce

Zatmění Slunce | Foto: Miloslav Druckmüller

"Hlavním úkolem sondy je pozorovat Slunce a získávat podrobnější o jeho emisích, o procesech, které se na Slunci i v něm probíhají. V současné době máme podobný evropský satelit SOHO, který je ale již zastaralý, byl vypuštěn v roce 1995. Jeho schopnosti jsou proto omezené," říká František Fárník z Astronomického ústavu Akademie věd.

Vědci také doufají, že díky sondě získají nové poznatky o funkci slunečního dynama.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sluneční aktivitě mluvil na Rádiu Česko František Fárník z Astronomického ústavu Akademie věd.

"Je to mechanismus, který ve Slunci umožňuje generovat magnetické pole. Toto magnetické pole dále způsobuje projevy sluneční aktivity, které známe například pod pojmem sluneční skvrny nebo sluneční erupce," pokračuje Fárník.

Jak Fárník uvádí, sluneční aktivita má téměř pravidelný cyklus s jedenáctiletou aktivitou, kdy se mění od nuly do maxima. V posledních třech letech jsme byli v období minimální činnosti a nyní aktivita na Slunci roste.

To může negativně ovlivnit komunikační prostředky na zemi, především komunikační satelity na oběžné dráze Země.

Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme