Prověrka gripenů má být hotová do poloviny března

Nejvyšší státní zastupitelství prověří postup policie v kauze nákupu letounů Jas-39 Gripen do poloviny března. Před poslanci na mimořádné schůzi to potvrdil náměstek nejvyšší státní zástupkyně Karel Černovský. Policie případ dvakrát odložila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JAS-39 Gripen na základně v Náměšti

JAS-39 Gripen na základně v Náměšti | Foto: Armáda ČR

Sněmovna se na návrh ODS zabývala kauzou gripenů kvůli tomu, že na konci ledna britský protikorupční úřad přišel s první obžalobou spojenou s tímto případem.

K jasnému závěru debaty ale poslanci nedošli. Nejprve vyslechli zprávy zástupců vlády, nejvyššího státního zastupitelství a policejního prezídia, pak se pohádali. Zhruba po půldruhé hodině předsedající Vojtěch Filip (KSČM) bod i mimořádnou schůzi přerušil.

Česká policie kauzu při prvním vyšetřování zahájeném v roce 2002 odložila - trestný čin se podle ní stal, nenašel se ale viník. Druhé vyšetřování začalo v roce 2007, loni na podzim bylo také odložené.

Zastupitelství se obrátí na Británii

Nyní věc prověřuje Nejvyšší státní zastupitelství. Kontrola bude hotová do poloviny března, uvedl před poslanci náměstek nejvyšší státní zástupkyně Karel Černovský:

"Nejvyšší státní zástupkyně kontrolu skončené věci nařídila tak, aby její výsledky byly zpracovány a předloženy nejpozději do poloviny března. To znamená, že očekáváme nejpozději do 15. března letošního roku, že kontrola skončené věci bude provedena a skončena."

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se podle Černovského obrátí na Británii s žádostí o ověření informací, které přinesla média. Britská policie stíhala kvůli korupci obchodníka Alfonse Mensdorffa-Pouillyho. Společnost BAE Systems se ale dohodla s americkými a britskými úřady na pokutách výměnou za to, že vyšetřování údajné korupce skončí.

Debata skončila hádkou Peciny s Nečasem

Ministr vnitra Martin Pecina, nominovaný do vlády za ČSSD, ale prohlásil, že policie bez nových údajů nic nevyřeší. Podle něj ODS vytahuje případ jen kvůli blížícím se volbám.

"Britský protikorupční ústav zastavil trestní stíhání BAE a Mensdorfa-Pouillyho. BAE se dohodlo na pokutách za porušení zákonů v Tanzánii a Saudské Arábii, nikoli v České republice. Tolik citát. Tedy tolik ona tajuplná kauza v rovině mediální, tato mediální bublina, která splaskla dříve, než mohla být na půdě Poslanecké sněmovny projednána," řekl Pecina.

Místopředseda ODS Petr Nečas následně obvinil Pecinu, že kauzu zlehčuje. Chtěl vědět, zda měli čeští policisté stejné informace jako britští, a pokud ano, proč nikoho neobvinili.

"Považuji za neuvěřitelné v situaci, kdy v jednom případě česká policie konstatovala, že se stal trestný čin korupce, kdy stejné konstatování má britský protikorupční úřad, že český ministr vnitra to označí za bublinu. Jsem přesvědčen, že korupce se má šetřit padni komu padni a ne bagatelizovat," uvedl Nečas.

O nákupu 24 letounů Jas-39 Gripen rozhodla v roce 2002 sociálnědemokratická vláda Miloše Zemana. Záměr nakoupit stíhačky ale neschválil parlament. Další vláda ČSSD pod vedením Vladimíra Špidly od nákupu gripenů odstoupila, v roce 2004 ale schválila pronájem 14 strojů na deset let za 19,6 miliardy korun.

Veronika Malá, Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme