Americká letadlová loď může do Hong Kongu

Čína povolila vstup americké flotily do Hong Kongu. Spojené státy získaly souhlas i přes napětí ve vzájemných vztazích kvůli prodeji zbraní Tchajwanu. Kvůli tomu Peking dokonce přerušil vojenskou spolupráci s USA. Bývalá britská kolonie je častou zastávkou námořních plavidel různých zemí světa, po navrácení Hong Kongu Číně s tím ale Peking vždy musí předem souhlasit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká letadlová loď USS Nimitz

Americká letadlová loď USS Nimitz | Foto: Robert Mikoláš

Letadlová loď na jaderný pohon USS Nimitz, která ukončila svou afghánskou misi 25. ledna, má do Hong Kongu připlout příští týden. Informaci potvrdil mluvčí 7. flotily amerického námořnictva. Pět tisíc příslušníků ozbrojených sil USA tak podle něho bude moci strávit v bývalé britské kolonii čtyři dny, a to od 17. února, tedy v době čínských novoročních svátků.

Někteří vojenští experti ale tuto možnost vzhledem k panujícímu napětí mezi Washingtonem a Pekingem zpochybňují. Může však jít o projev dobré vůle a zároveň signál Baracku Obamovi, aby zrušil plánované setkání s Dalajlámou.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme