V Krnově mají největší kotel na spalování biomasy v Česku

V Krnově uvedli do provozu největší kotel na spalování čisté biomasy v České republice. Biokotel v místní teplárně slouží k výrobě tepla a elektřiny pro bytové domy a několik firem. Projekt se připravoval už od roku 2007 a podařilo se jej realizovat v rekordně krátkém čase.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevěné peletky

Dřevěné peletky | Foto: European Union

Krnovský závod má k dispozici celkem tři kotle k výrobě páry. Jeden na černé uhlí, druhý zvládne směs černého anebo hnědého uhlí s biomasou a novinka dokáže spalovat i čistě jen samotnou biomasu, což je technologicky nejnáročnější.

"Využíváme jak dřevní štěpku, využíváme i piliny. Dále jsou to energetické plodiny jako šťovík, nějaké otruby ze zemědělské výroby a pivovarnické výroby," upřesňuje vedoucí výroby Ivo Sládek.

Nový kotel také splňuje nejpřísnější ekologické normy. Jeho uvedení do provozu proto uvítala i krnovská starostka Renata Ramazanová. "Díky sníženým produkcím především oxidu uhličitého ve srovnání se spalováním fosilních paliv to má velký význam pro ochranu životního prostředí. Druhou takovou výhodou je, že palivo je dodáváno především firmami z Krnova a okolí," upozornila starostka.

Kotel denně spálí přibližně 250 tun biomasy. Takovéto množství pokryje v tomto počasí přibližně 20 procent dodávek tepla do Krnova.

Petr Havránek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme