Řecko dostane pomoc z Evropské unie, musí ale šetřit

Evropská unie pomůže Řecku, pokud tato balkánská země přijme další úsporná opatření. Na finanční pomoci vysoce zadlužené zemi se shodli ministři financí eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Foto: Ondřej Bouda

Podle ministerské dohody situaci vyřeší samotná unie, Mezinárodní měnový fond bude stát mimo. Jde o to ukázat, že eurozóna si své problémy umí vyřešit sama, aby nedošlo k poškození pověsti eura a také k dalšímu oslabování společné evropské měny.

Vyloučení MMF se ale nelíbí některým členským zemím EU. Například Británie a Švédsko dávají přednost tomu, aby řecké vládě pomohl právě měnový fond, který má pro takovou pomoc nástroje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Summit EU v Bruselu sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

O pomoci Řecku jedná také summitu EU v Bruselu. Několik klíčových států eurozóny se ještě před začátkem dohodlo, že Řecku pomohou. Podrobnosti plánu zatím neznáme.

Mluví se o tom, že by dvě největší evropské ekonomiky - Francie a Německo mohly koupit řecké dluhopisy nebo by mohly poskytnout přímé půjčky. Možná je také finanční pomoc ze strukturálních fondů EU. Řecko teď potřebuje na zalepení děr v rozpočtu asi 53 miliard eur.

Experti považují přímou pomoc Řecku za nebezpečný precedens. Brzy by se tak mohly ozvat se svými požadavky i Portugalsko, Španělsko nebo Itálie, které na tom taky nejsou ekonomicky nejlépe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Ondřej Houska a ekonom Luděk Niedermayer ve večerních Ozvěnách dne.

Ekonom Luděk Niedermayer ze společnosti Deloitte se domnívá, že je toto řešení dost problematické. "Nicméně je typicky evropské. Evropa se pokusila stabilizovat finanční trhy. Zabránit tomu, aby byla obviněna z toho, že neřešením problémů Řecka posílá na šikmou plochu Španělsko, Portugalsko, Itálii," podotkl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mimořádnou schůzku lídrů EU sledoval bruselský zpravodaj Pavel Novák.

Evropa toho ale podle něj příliš mnoho neslíbila. "Byla velmi nekonkrétní. Až další týdny ukáží, co bude dál. Skoro důležitější než tento signál, že Řecku musí být pomoženo, bych čekal signál, co udělat pro to, aby se tato situace neopakovala," dodal Niedermayer.

Právě neupřesněná pomoc je také jedním z důvodů, proč po počátečním vzestupu začalo euro opět klesat.

Pavel Novák, Martin Dorazín, Jitka Malá, Igor Maňour, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme