Uzbecká režisérka stanula před soudem za film Břemeno panenství

Zachytit osud mladé ženy v konzervativním muslimském prostředí se v Uzbekistánu nevyplácí. Režisérku Umidu Ahmedovovou za to soud v Taškentu poslal na tři roky do vězení, i když ji vzápětí omilostnil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisérka Umida Ahmedovová

Režisérka Umida Ahmedovová | Zdroj: ČTK

Film Břemeno panenství, který zachycuje svatební obřad se všemi tradičními rituály, včetně vyvěšování zkrvaveného prostěradla po svatební noci, podle soudu uráží národní hrdost Uzbeků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O procesu s uzbeckou režisérkou Umidou Ahmedovovou hovořil ve vysílání Rádia Česko Jan Šír z Univerzity Johna Hopkinse

Jak ve vysílání Rádia Česko vysvětlil hostující stipendista Fubrightovy nadace na Univerzitě Johna Hopkinse Jan Šír, režisérka nenatočila snímek kombinující prvky dokumentu a fikce s úmyslem někoho urazit.

"Na druhé straně zobrazuje některé jevy, které lidem, kteří přišli do styku s moderní společností, mohou připadat zvláštní a nedůstojné pro 21. století. Z toho důvodu mohl film některými kruhy v Uzbekistánu, zejména vládní elitou, být vnímám tak, jak byl hodnocen," uvedl Šír.

Připomněl, že postavení ženy se uzbecké společnosti se liší v závislosti na oblasti, kde žije. Rozdíly jsou ve městech a na vesnici, kde společnost nadále vyznává tradiční hodnoty. Obecně však podle Šíra tamní režim není založen na útlaku žen.

"Zářným příkladem toho je osoba prezidentovy nejstarší dcery, která zaujímá významné postavení v politice a v byznysu. Nicméně Uzbekistán je stále tradiční společnost a tyto neformální instituty mají daleko větší vliv na chování jednotlivce než právní instituty," podotkl Šír.

Odsouzení prominentky pro výstrahu

V Uzbekistánu od rozpadu SSSR vládne autoritářsky Islam Karimov. Kritika režimu je v zemi trestným činem, vláda přísně kontroluje média a internet. Tristní je také pozice obhájců lidských práv v zemi. Třeba dva roky stará zpráva Human Rights Watch tvrdí, že v podstatě ve všech trestních věcech soud rozhodne o vině obžalovaného.

Případ Umidy Ahmedovové v Uzbekistánu vzbudil pozornost hlavně proto, že režisérka je prominentním představitelem uzbecké kultury. Proto jí také soud vzápětí po vynesení tříletého trestu za nactiutrhání omilostnil.

"Vrhalo by špatné světlo na Uzbekistán, pokud by představitelé národní elity byli odstraňováni příliš okatým způsobem," doplnil Jan Šír. Samotný proces měl podle něj sloužit hlavně jako výstraha dalším společenských aktivistům.

Ahmedovová natočila za posledních 30 let na dvacet dokumentárních filmů, z nichž některé se věnují tématům, jež jsou v Uzbekistánu tabu. Zabývá se údělem uzbeckých žen, ale i mužů žijících dlouhodobě v zahraničí, aby udrželi rodinu při životě. Film Břemeno panenství nebyl nikdy v Uzbekistánu promítán.

Martin Hromádka, Dana Votýpková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme