Hlavní političtí rivalové na Slovensku se přou, kdo víc krade

Dvě hlavní politické strany na Slovensku, se přou o to, kdo víc krade. Jejich šéfové, premiér Robert Fico a Mikuláš Dzurinda za opozici, na sebe v posledních týdnech vytáhli obrovské množství špíny a shodnou se pouze na tom, že ten druhý je větší zloděj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Robert Fico a jeho ministři

Premiér Robert Fico a jeho ministři | Zdroj: ČTK

Současný předseda vlády Robert Fico spočítal, že jeho politický soupeř a expremiér Mikuláš Dzurinda privatizoval za svého vládnutí majetek ve výši 330 miliard slovenských korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předvolebních útocích slovenských politiků hovořil v Odpoledním Radiožurnálu zpravodaj ČRo Ľubomír Smatana

Z toho podle Fica získala dvě procenta, tedy sedm miliard korun, na provizích Dzurindova strana SDKU.

Dzurindovi lidé na oplátku vypočítali, že Ficova vláda má na svědomí korupci ve výši 90 miliard korun.

Dokonce vytvořili i webovou stránku s příznačným názvem www.ukradli.sk, kde jsou všechny kauzy popsané.

Zmíněná dvě procenta z privatizace premiér Fico nijak nezdůvodnil, ale zřejmě jako politik o těchto transakcích leccos ví.

Naopak Dzurinda vychází ze všech kauz, které odhalila média. Tou největší z poslední doby je elektronické mýto, na němž Ficova strana podle Dzurindy "ulila" 20 miliard korun. Novináři už v této souvislosti nacházejí vazby, které naznačují, že za elektronickým mýtem patrně stojí skupina J&T.

Voličům Fica korupce nepřekáží

Občané bez poslanecké imunity jen nevěřícně zírají, co na sebe politici dokážou prozradit. Svůj názor mohou vyjádřit ve volbách, půjdou-li vůbec k urnám. Zatím jsou tak rozhodnuté dvě třetiny voličů.

Politologové tvrdí, že voličům Roberta Fica korupční kauzy vůbec nepřekážejí. Zajímá je hlavně sociální stát, který premiér slibuje, což dokládají i voličské preference. Naopak příznivci Mikuláše Dzurindy jsou na korupci velmi citliví.

Skóre se ovšem může velice rychle změnit, protože do voleb ještě zbývají čtyři měsíce. Oba dva hlavní rivalové za tu dobu na sebe určitě ještě něco vytáhnou.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme