Ahmadínežád prohlásil Írán za jaderný stát

Írán se stal jaderným státem. Při dnešních oslavách 31. výročí islámské revoluce to alespoň prohlásil prezident země Mahmúd Ahmadínežád. Před stovkami tisíc stoupenců náboženského režimu uvedl, že se po dvou dnech práce podařilo obohatit první várku uranu na 20 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínežád

Mahmúd Ahmadínežád | Zdroj: ČTK

Prezident označil jaderný program za ukázkový výsledek porevolučního vývoje v zemi. Íránci by prý dosáhli i osmdesátiprocentní úrovně, jak Ahmadínežád zdůraznil, nemají to údajně v úmyslu.

Několikrát odmítl obvinění ze strany Západu, že jeho země tajně vyrábí jadernou zbraň. Kdyby podle Ahmadínežáda Teherán o tyto arzenály usiloval, hrdě by se k tomu přihlásil.

Zatímco Ahmadínežád promlouval na Náměstí svobody, v jiných částech metropole se sešlo několik tisíc stoupenců opozice. Ti opět využili oficiální akci k protestům, a obešli tak zákaz svých shromáždění.

Opoziční média tvrdí, že bezpečnost rozháněla aktivisty slzný plynem a výstražnou střelbou. Policisté v civilu prý také napadli některé opoziční vůdce. Tyto informace se ale nepodařilo ověřit z jiných zdrojů.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme