Studené zimy se budou opakovat, odhaduje geolog Cílek

Studené a na sníh bohaté zimy jako je ta letošní se zřejmě budou v Česku opakovat i v následujících letech. Podle geologa a klimatologa Václava Cílka za to mohou cyklické jevy v atmosféře způsobené prouděním a změnami teploty vodní masy v oceánech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geolog Václav Cílek

Geolog Václav Cílek | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Cílek při prezentaci svých dosavadních úvah na půdě Akademie věd uvedl, že s 80procentní pravděpodobností Česko čeká několik let poměrně chladného počasí. To podle něj sice neznamená, že příští zima bude stejná jako letos, ale pro jistotu je lepší "mít zásobu uhlí".

Vychází přitom z pravidelných změn v rozdílu atmosférického tlaku mezi polární oblastí a středními šířkami, takzvané arktické oscilace. Společně s ní se podle Cílka na letošní zimě podepsala zřejmě i takzvaná pacifická dlouhodobá oscilace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách klimatu hovořil geolog Václav Cílek v Ozvěnách dne Radiožurnálu

"Vypadá to tak, že vstupujeme do jedné takové typické oscilace, která trvá zhruba 25 nebo 30 let, která začíná být chladnější. Pravděpodobnost je zhruba 80procentní, takže to nevíme určitě, ale tyto atlantské a pacifické oscilace, to je trend toho, co se děje," vysvětlil Cílek ve vysílání Radiožurnálu.

Během několika příštích let podle něj bude jasné, zda Země skutečně směřuje ke globálnímu ochlazování. Určitě však podle Cílka neplatí zjednodušující model, že každoročně rostoucímu množství skleníkových plynů v ovzduší znamená, že každá následující zima bude o něco teplejší.

"Žijeme v prostředí, které je hodně teplé, protože je tady hodně skleníkových plynů, zároveň chlazení planety díky sluneční činnosti, která je velmi nízká, a díky záporné teplotní anomálii v obou oceánech je také velice vysoké. Když se dva velcí siláci, teplo a zima, přetahují mezi sebou, vytvářejí chaotická, extrémní období, a to oběma směry, jak do tepla, tak do chladu," doplnil Cílek.

'Globální oteplování jako světový mír'

Jak podotkl, termín globálního oteplování, která v posledních letech budí velké emoce a řada odborníků ho považuje za největší aktuálně hrozící nebezpečí, mu prý "leze na nervy".

"Připomíná mi to něco, jako když jsme mluvili o světovém míru, což byla napůl reálná věc, napůl politika a ideologie. Nepříjemné na debatě o globálním oteplování je to, že zastírá střední vrstvu lokálního klimatu. Jako bychom řešili světový mír v Indočíně a přitom si nedokázali udělat pořádek ve své vlastní obci," poznamenal klimatolog.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme