Rok 2010 má být rokem elektronických čteček

Podle listu Economist má být rok 2010 rokem elektronických čteček, na kterých si budou lidé číst zprávy, prohlížet videa i poslouchat hudbu. Odborníci se ale neshodují v tom, zda bude rozvoj elektronických čteček znamenat konec nebo útlum klasických médií, hlavně tištěných novin a časopisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická kniha nové generace

Elektronická kniha nové generace | Foto: repro Toshiba

Jan Beránek z Hospodářských novin vidí problém v případném zpoplatňování mediálních obsahů: "Jde o to, že když si člověk kupuje noviny, tak čeká, že se tam dozví něco víc, než na internetu. Nějakou hlubší analýzu nebo větší rozhovor. Pro internet se píše jinak."

"Zpoplatňování čehokoliv na internetu je obecně problém. Internet má totiž od začátku pověst něčeho, co je zadarmo. Obecně platí, že zpoplatnit lze jen to, co je jedinečné, unikátní. Co mi přináší nějakou hodnotu, čím něco získávám," říká odborník na fenomén elektronických knih Daniel Dočekal a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O elektronických čtečkách mluvili na Rádiu Česko Jan Beránek z Hospodářských novin a odborník na fenomén elektronických knih Daniel Dočekal.

"Zpoplatnit všeobecné zpravodajství, které je v České republice z devadesáti procent kopie nebo přepsání ČTK nebo někoho jiného, dost dobře nejde. V podstatě ani nemám důvod nic platit, vše podstatné se dozvím ze zpráv."

"U elektronických čteček je jediná výhoda oproti internetovému zpravodajství v tom, že v nich nemusí být zpravodajství tolik okleštěné, jako na internetu," dodává Dočekal.

Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme