S integrací Romů v Havířově a Bruntále pomohou vládní experti

Desítka dalších měst bude moci na integraci Romů do společnosti použít peníze z evropských fondů. Mimo jiné Havířov a Bruntál. Lokality budou spolupracovat s Agenturou pro sociální začleňování v romských lokalitách. Zájemců bylo celkem 43, komise vybrala deset z nich. Už za tři roky by se ale počet mohl navýšit na 150. Předpokládá to ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

romové

romové | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Radnice v Havířově a Bruntále očekávají od spolupráce s agenturou především peníze na konkrétní projekty. V Havířově se mluví především o stavbě komunitního centra v městské části Šumbark. Bruntálští si zase slibují obecně lepší přístup k dotacím.

"Naším cílem je vytvořit komunitní centrum, kde by se soustřeďovala odborná pomoc sociálního poradenství. Jednalo by se především o terénní pracovníky kteří by docházeli přímo do rodin. Zatím neznáme způsob, jakým nám agentura bude pomáhat, jestli se bude jednat třeba o finanční dotaci k úhradě mezd terénních pracovníků, nebo jestli nám tyto už vyškolené pracovníky agentura dodá," potvrdila mluvčí havířovského magistrátu Jana Pondělíčková.

V Havířově se při posledním sčítání lidu k romské národnosti přihlásilo pouze 47 Romů, jejich skutečný počet se však ve městě odhaduje až na čtyři tisíce. Podle Pondělíčkové pak polovina z nich žije právě ve vyloučených komunitách.

Také v Bruntále očekávají, že připojení k projektu by mělo městu přinést peníze z evropských fondů. "Přesný účel využití těchto peněz teprve musíme zvážit a připravit. Může jít například o opravy a rekonstrukce objektů a podobně. Konkrétní kroky budeme připravovat v součinnosti s agenturou," říká mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Skeptická je naopak Slezská Ostrava, která s agenturou spolupracuje už dva roky a poukazuje spíše na její nefunkčnost. Starosta Antonín Maštalíř se zklamáním netají. "Byla představa, že do lokalit, který původně bylo vybráno třináct, naplyne nějakých sto milionů korun. Tyto peníze nikdy do těchto problémových lokalit nedorazily. Metodickou pomoc si v podstatě umíme zajistit sami," podotkl starosta.

Celkem má agentura nyní spolupracovat s 22 městy. Ministr Michael Kocáb v Praze novinářům řekl, že tyto radnice budou mít šanci získat z Evropské unie na integraci Romů až desítky milionů korun.


Čtěte také: Vládní agentura by mohla působit i v dalších městech kraje

Silvie Mikulcová, Ivan Sekanina, F. Tichý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme