Vyřazením bodů z programu skončily schůze sněmovny

Ani jeden zákon dnes neodhlasovala Poslanecká sněmovna. Zákonodárci nakonec kvůli opakovanému zdržování ukončili všechny otevřené schůze a rozešli se. Situaci by ale podle nich měli řešit předsedové stran s premiérem Janem Fischerem. Ti by se měli dohodnout na tom, co je ještě ve sněmovně možné prosadit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Poslanci mají pokračovat v jednání v březnu na další řádné schůzi. Podle ODS by se ale sněmovna do voleb už vůbec neměla scházet s výjimkou krátkého jednání k bodům, na kterých je široká politická shoda. Dohodnout by se na tom měli předsedové parlamentních stran s premiérem Janem Fischerem.

Na ukončení dnešního jednání se domluvili předsedové poslaneckých klubů s šéfem sněmovny Miloslavem Vlčkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O skončení schůzí sněmovny diskutovali na Rádiu Česko její místopředsedové M. Němcová a L Zaorálek

Ten po schůzce prohlásil, že k ukončení schůzí vedla neschopnost stran shodnout se na čemkoliv jiném. Zasedání sněmovny totiž provázejí už několik týdnů obstrukce.

Iniciativa patří stranám

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS zdůraznila ve Světě o jedné Rádia Česko, že k ukončení schůzí došlo po vzájemné dohodě poslaneckých klubů na mimořádném jednání vedení dolní komory parlamentu.

"Za situace, kdy nejsme schopni se dohodnout, kterou schůzí bychom pokračovali a s jakým programem, tak bude lepší stopnout tyto pokusy vedoucí do slepé uličky a přenechat aktivitu jednotlivým stranám," poznamenal Němcová. "Samozřejmě platí, že bude svolána řádná schůze v březnu"

Místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek poznamenal, že jeho strana měla zájem o projednání všech návrhů. "To, co mne mrzí, že nejsou blokovány nejen naše návrhy, ale i třeba návrhy, u kterých jsme hledali vzájemnou shodu," a připomněl vládní návrh na protikorupční balíček nebo regulaci hazardu.

KDU-ČSL chce požádat o svolání mimořádné schůze sněmovny, na které by se hlasovalo jen o zvýšení mateřské na loňskou úroveň. Oznámila to místopředsedkyně strany Michaela Šojdrová. Lidovci ke svolání schůze potřebují pomoc ČSSD, tu už ale prý mají přislíbenou.

Milan Kopp, Renáta Prátová, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme