Plynovod North Stream se začne stavět už letos v dubnu

Rusko-německý plynovod, který by měl přepravovat plyn z ruského Vyborgu do německého Greifswaldu, už má všechna potřebná povolení k výstavbě. Poslední povolení získali investoři dnes od Finska. Po svém dokončení v příštím roce bude mít North Stream za úkol dopravit ročně 55 miliard krychlových metrů plynu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

Součástí plynovodu North Stream bude i větev Opal. Ta povede přes Německo. Na Opal pak bude napojen plynovod Gazela, určený pro Českou republiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel oboru plynárenství a kapalných paliv při Ministerstvu průmyslu a obchodu, Jan Zaplatílek, v rozhovoru s Václavem Sochorem

Ředitel oboru plynárenství a kapalných paliv při Ministerstvu průmyslu a obchodu, Jan Zaplatílek, je toho názoru, že na dvouleté stavební mezidobí je Česká republika dostatečně připravená. Patří totiž podle něj mezi země s největší plynárenskou bezpečností a s plynulými dodávkami plynu do země si dovedla poradit i při loňské krizi.

Přesto ale Zaplatílek dodává: "Zabezpečeni jsme, nicméně nespoléháme se na současnou situaci. Nyní se začínají realizovat plány na rozšíření kapacity zásobníků i na nové plynovody, které nás propojí s Polskem a Rakouskem."

Podle Jana Zapotílka má zvýšení diverzifikace dopravních cest plynu velký význam pro ruskou ekonomiku. Neobává se proto, že by Rusko v budoucnu využilo North Stream k většímu tlaku na státy střední Evropy tím, že by hrozilo omezením nebo přerušením dodávek.

Analytikům se cena nového plynovodu, 7,4 miliard dolarů, zdá příliš vysoká. Zapotílek ale soudí, že riziko zbrždění výstavby hospodářskou krizí, nehrozí: "Investory jsou kapitálově velice silné firmy. V okamžiku kdy bude North Stream dostavěn, tak lze předopokládat, že Evropa už překoná svou současnou krizi a poptávka po plynu opět stoupne."

Václav Sochor, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme