Mexiko chce v boji s narkomafií vsadit i na sociální programy

Mexický prezident Felipe Calderón představil strategii pro jedno jediné město: Ciudad Juárez. Město na hranicích s americkým státem Texas už delší dobu neovládají úřady, ale drogové kartely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tržiště, Mexiko

tržiště, Mexiko | Foto: Aleš Opekar | Zdroj: Český rozhlas

Mexická vláda do tohoto města před dvěma lety poslala vojáky a od té doby tam přicházejí další a další. Situace se ale přes jejich přítomnost nezlepšuje - město zůstává jedním z nejnebezpečnějších na světě, měřeno počtem vražd na obyvatele.

Mexický prezident teď Ciudad Juárez navštívil, aby se mimo jiné omluvil rodičům a příbuzným obětí masakru z posledního lednového dne, při kterém zemřelo 15 lidí, většinou studentů. Kromě toho oznámil, jak městu pomoci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Mexiku přiblížil ve Světě o druhé Rádia Česko redaktor Radiožurnálu David Koubek

Prezident tam doslova musel přijet - požádal ho o to guvernér severomexického státu Chihuahua. Místní lidi rozzuřilo jednak to, že prezident se vyjádřil v tom smyslu, že onen masakr na narozeninové oslavě byl vyřizováním účtů mezi drogovými klany. Oni to koneckonců vypověděli i tři zadržení muži, kteří byli do incidentu zapletení.

To ale rodiče zabitých studentů rozezlilo, protože to byli příkladní studenti, což také Calderón nezapomněl při návštěvě města zdůraznit. Jinak se ale lidem hlavně nelíbí silná vojenská přítomnost, podle nich se totiž nic nezměnilo, desítky tisíc vojáků vůbec nepomohly, a navíc prý obyvatelstvo šikanují. Policii, zdá se, také už nikdo nevěří. Zkrátka represe tam nejspíš nezafungovala.

Armáda zůstane, přibudou sociální programy

Nová strategie v Ciudad Juárez, kterou prezident oznámil, ale s odchodem vojáků z města nepočítá. Calderón řekl, že to v tuto chvíli nejde. Přece jen bezpečnostní situace je tam velmi špatná. Jestliže za poslední dva roky v celém Mexiku zemřelo v souvislosti s válkami drogových mafií údajně 15 000 lidí, v Ciudad Juárez bylo za poslední dva roky zavražděno 5 tisíc lidí. Rozměry zločinu v tomto městě jsou tedy jasné.

Felipe Calderón oznámil, že kromě vojáků by měly pomoci i sociální programy, zlepšení životní situace všech lidí ve městě, protože tamní obrovská nezaměstnanost vede k tomu, že mnozí mladí nalézají práci právě u drogových mafií. Podle prezidenta by se tak měly stavět školy, zdravotní střediska a zlepšit infrastruktura.

V tomto sociálním ohledu by se rád inspiroval kolumbijským městem Medelín. Tam se ukázalo, že zlepšení sociální situace pomůže lidem najít skutečnou obživu, a ti se tak nemusejí zaplétat se zločinem. Ovšem stále tam musí být rozumný podíl represivní, nebo spíš bezpečnostní složky. Proto v Ciudad Juárez vojáci přes nelibost obyvatel zůstanou.

Vláda pod tlakem Američanů

Narkomafie čím dál víc ovládá celé oblasti Mexika, korumpuje policii i státní úředníky. K důraznému boji proti drogovým gangům mexickou vládu v poslední době tlačí Spojené státy, kde většina drog končí.

Obě země budou při tažení proti narkomafii více spolupracovat, USA už například Mexiku poskytly potřebné helikoptéry. Stejný postup se Američanům už osvědčil v Kolumbii.

Marika Táborská, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme