Premiér Fischer nekoupil vakcíny proti prasečí chřipce za 5 miliard

Ministerstvo zdravotnictví chtělo původně nakoupit až 20 milionů vakcín proti prasečí chřipce za více než pět miliard korun. Kontrakt na poslední chvíli zarazil premiér Jan Fischer, kterému se objednávka zdála přehnaná a pochybná. Napsala to Mladá fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování

Očkování | Foto: Tomáš Adamec

Česko nakonec objednalo jeden milion vakcín za 222 milionů korun. Fischer tak zabránil problému, který dnes řeší Francie nebo Belgie. Ty objednaly více vakcín, než mají obyvatel, a teď se jich nemohou zbavit, napsal deník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda České vakcinologické společnosti přibližuje problematiku nákupu vakcín proti prasečí chřipce

Původně se mluvilo o tom, že každý člověk musí dostat dvě dávky, aby byla vakcína účinná.

Kromě množství Fischerovi také vadilo, že kontrakt nepočítal s výběrovým řízením. Oslovena byla jediná farmaceutická firma - Baxter, která navíc odmítla zodpovědnost za vedlejší účinky.

Ministerstvo zdravotnictví nemůže uplatnit ani současný milion vakcín. Zatím se nechalo očkovat jen 64 tisíc lidí.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula uvedl, že doporučení odborné skupiny se vztahovalo na nákup 12 milionů dávek, nikoli 20 milionů. Vycházet se při tom nedalo z předběžných předpokladů, ale z modelů dvou předcházejících závažných pandemií a z diskuze o tom, co si může Česká republika vůbec ekonomicky dovolit.

Nesouhlasí ale s dnešním vyjádřením ministryně zdravotnictví Dany Juráskové, která řekla, že chce do konce února vyřešit, jak se nadbytečných vakcín zbavit. "Virus H1N1 tu bude cirkulovat i nadále, takže i nyní je na místě očkování. Mé doporučení je, aby se uvolnilo očkování pro zájemce, tedy pro kohokoliv, kdo se bude chtít dobrovolně očkovat. A zbytek ať si vláda nechá jako rezervu. Pandemie totiž sice ustoupila, ale vrátit se může klidně kdykoliv."

Prymula si myslí, že problém není v tlaku farmaceutických firem, jak se někteří experti domnívají. Nachází ho spíš v systému opatření Světové zdravotnické organizace, která dle svých nastavených kritérií neočekávala tak mírný průběh: "Ta opatření chápu. Představme si, že by se takovým způsobem šířil virus ptačí chřipky. To by byl pak opravdu problém. Nicméně, poučili jsme se z toho. Já předpokládám, že WHO přehodnotí ten systém kritérií, který doposud byl."

Podle Romana Prymuly je v současné chvíli prasečí chřipka na ústupu, nicméně nebylo by dobré ji podceňovat. Dodává, že virus H1N1 je poměrně agresivní v tom smyslu, že vytlačil ostatní klasické viry chřipky. Předpokládá se tedy, že i v příští sezóně bude dominovat. Zatím se neví, jestli složení nové vakcíny sezónní chřipky bude obsahovat i vakcínu H1N1 nebo bude vakcína existovat separátně.

Předseda České vakcinologické společnosti proto radí: "Je lépe se dvakrát, třikrát připravit zbytečně, než to riziko podcenit."

Gita Zbavitelová, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme