Sraz neonacistů zastiňuje 65. výročí náletu na Drážďany

Vzpomínky na spojenecký nálet na Drážďany před 65 lety se ocitly ve stínu mohutného srazu neonacistů. Těch má v sobotu do saské metropole dorazit na osm tisíc. Jejich pochodu chtějí obyvatelé Drážďan i aktivisté z ciziny zabránit lidským řetězem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drážďany

Drážďany | Foto: Jiří Hošek

K tomu, aby nebyla lhostejná a řekla jasné "ne" pravicovým extremistům, vyzval veřejnost saský premiér Stanislaw Tillich.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bombardování Drážďan mluvil v Ranním interview Radiožurnálu historik Jiří Rajlich

Starostka Drážďan Helma Oroszová počítá s tím, že se navzdory chladnému počítá připojí k řetězu minimálně 10.000 lidí. Mezi nimi má být taky řada Čechů, včetně ministra pro lidská práva a národnostní menšiny Michaela Kocába.

Neonacistický pochod povolil vrchní správní soud v Budyšíně, a to s poukazem na svobodu shromažďování.

Policejní těžkooděnci jsou ve velkém počtu v ulicích saské metropole a připravují se na možné násilnosti. Podle strážců zákona má dorazit asi dva a půl tisíce známých výtržníků z tábora krajní levice i pravice.

Kontroly chystá i česká policie

Kvůli srazu neonacistů v Drážďanech chystá rozsáhlé kontroly i policie na severu Čech. Obsadí zhruba deset stanovišť na odjezdových trasách v blízkosti státní hranice a budou prověřovat vytipovaná vozidla a osoby. Podobný dohled bude i na vybraných vlakových spojích.

Bombardování Drážďan je dodnes jednou z nejspornějších akcí druhé světové války. Údaje o počtu obětí se liší, většina historiků mluví o třiceti tisících mrtvých. Odpůrci náletu tvrdí, že mohlo zahynout až 200 tisíc lidí.

Historik Jiří Rajlich vyvrací jejich výtku, že Drážďany nebyly legitimním vojenským cílem. "Bylo tam přes sto továren, věnujících se válečné výrobě a byl to významný železniční uzel," řekl Rajlich.

Nálet byl podle něj proveden také na žádost sovětského velení, protože přes Drážďany šly posily na oderskou frontu. "Na druhou stranu ale technologie kobercového bombardování dost dobře neumožňovala, aby nebyly zasaženy civilní oblasti," dodal historik.

Jiří Hošek, Igor Maňour, Martin Hromádka, Ondřej Houska, Dagmar Cestrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme