Premiéru indického filmu Jmenuji se Chán provázejí násilnosti

Mimořádné emoce vzbuzuje uvedení filmu Jmenuji se Chán do indických kin. Jen v indické Bombaji musela policie ochranu kin před rozvášněným davem nasadit 12.000 mužů. Důvodem nenávisti není ale film samotný, ale výroky slavného herce, který sehrál hlavní roli, o milovaném národním sportu - kriketu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje v Indii (ilustrační foto)

Nepokoje v Indii (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Hrdina filmu Jmenuji se Chán je indický muslim žijící ve Spojených státech. Jeho život se náhle změní po teroristických útocích z 11. září roku 2001. Čelí obvinění z terorismu, rozpadne se mu rodina a Chán hledá své kořeny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiéru indického filmu Jmenuji se Chán provázejí násilnosti

I když nejde ani o politický thriller ani psychologický film, je Chán i o proměnách vztahu Západu a islámu. Jako správný boolywoodský film je ale i dílem plným vášní, patosu a hudby.

To, co vzbuzuje nenávist vůči filmu a představiteli hlavní role, není děj samotný, ale nevinný výrok Šáh Ruch Chána, slavného bollywoodského herce, který ztvárnil titulní roli.

Král Bollywoodu, jak bývá někdy nazýván, se nechal slyšet, že je škoda, že v letošním indickém mistrovství v kriketu nehraje žádný hráč z Pákistánu.

Kina se proměnila v pevnosti

Jeho výrok se ale otočil proti filmu, ve kterém hraje. Radikální hinduisté začali pálit plakáty a útočit na kina. Slavný herec, který je sám majitelem kriketového týmu, se brání.

"Řekl jsem jen svůj názor. Už ve škole mně učili, že ústava zaručuje svobodu projevu. Pokud jsem se dotknul něčích citů, omlouvám se. Ale chtěl jsem jen říct, že v mé zemi je každý vítán," uvedl Šáh Ruch Chán v indické televizi.

To si ale radikálové nemyslí a násilnosti pokračují. Kina v Bombaji se proměnila v pevnosti a při premiéře musely příchozí hosty chránit kordony policistů.

Malá kina odmítají film, ve kterém Chán hraje, promítat a váhají i indická multikina. Tržby Indii jsou zatím malé, celosvětovou reklamu má film Jmenuji se Chán zajištěnu.

Martin Hromádka, Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme