V Afghánistánu začala rozsáhlá ofenzíva proti povstalcům

Na 15 tisíc západních vojáků a jejich místních spojenců v noci zahájilo v Afghánistánu největší ofenzívu proti povstalcům od svržení Tálibánu před osmi lety. Cílem má být vytlačení rebelů z klíčových oblastí na jihu země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský průzkum okolí

Vojenský průzkum okolí | Foto: 601. skupina speciálních sil

Na akci se podílejí Američané, Britové a příslušníci afghánské armády a policie. Západní generálové také ofenzívu pojmenovali "Operace Moštarek", což v perštině znamená "Společně".

Terčem jsou města Márdže a Náde Alí v provinci Helmand. Obyvatelé byli pomocí letáků varováni, aby neposkytovali útočiště rebelům a raději odešli. Tálibán zase vzkázal, že má na obranu 2 tisíce bojovníků a že se nevzdá.

Cíl ofenzívy je podle oficiálních prohlášení jasný - vrátit území do rukou afghánské vlády. Několik podobných operací už ale v minulosti skončilo fiaskem a oblasti ovládané povstalci se stále rozrůstají.

Londýnské Timesy upozorňují, že tentokrát by neúspěch silně otřásl americkou vládou Baracka Obamy a možná by prý vedl i k definitivní porážce Západu v afghánské válce.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme