České dráhy chtějí po státu další miliardy

Dalších až pět miliard korun chtějí České dráhy po státu za převedení zbývajících pozemků a budov na Správu železniční dopravní cesty. V roce 2008 na to přitom dostaly ze státního rozpočtu dvanáct miliard korun. Za ty měly Správě železniční dopravní cesty prodat pozemky, budovy a stroje potřebné pro údržbu tratí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nádraží - ilustrační foto

nádraží - ilustrační foto | Foto: Marián Vojtek

Radiožurnál však zjistil, že správa překvapivě kromě toho koupila i hudební nástroje, hotely, cívkové magnetofony, sportovní lodě nebo kempingové přívěsy.

Ředitel odboru drah ministerstva dopravy Jan Fiedler připouští, že převod neproběhl úplně tak, jak měl, a proto bude nutné ještě prodat další pozemky.

"Faktem je, že si jistě každý umí představit, že dvanáct miliard je hodně peněz a znamená to převod obrovského množství pozemků, nemovitostí. Takže se zřejmě nepodařilo všechno geometricky oddělit. Byla tam určitá chybovost, protože to jsou tisíce nemovitostí," řekl Fiedler.

Chyby za 5 miliard

V praxi tato chybovost znamená tři až pět miliard korun. "V současné době dochází ještě k vymezování majetku, který by mohl být Správě železniční dopravní cesty prodán a odhaduje se, že tento majetek by mohl být v objemu kolem tří a pěti miliard korun," řekl Petr Šťáhlavský z Českých drah.

Fiedler tvrdí, že stát tentokrát už nemusí drahám zaplatit vše, co předloží. "My do toho budeme muset promluvit, protože správa dopravní železniční cesty v podstatě žádné svoje peníze nemá a v podstatě nemá ani nic s čím by podnikala, čili by to pochopitelně znamenalo určitý nárok na státní rozpočet," řekl Fiedler.

Igor Maňour, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme