Ozvěny dne - zprávy 12. února 2010

12. únor 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Česká ekonomika se vrací na pokraj recese. Může za tím být i neochota lidí utrácet.

Jaromír VOMASTEK, ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu:
Tak, jak nám roste nezaměstnanost, tak samozřejmě nám klesá koupěschopná poptávka.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Brněnský politik Aleš Kvapil zřejmě převzal milion korun jako zálohu na pozdější úplatek. Podle místopředsedy Petra Nečase tím v ODS pravděpodobně skončil.

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Tento pán bude vyškrtnut z kandidátky, předpokládáme, že nejpozději během týdne, maximálně dvou bude svým místním sdružením vyloučen z řad Občanské demokratické strany.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
V Maďarsku se schylovalo k hromadné vraždě. Policie zasáhla včas.

Gregor Martin PAPUCZEK, redaktor:
Dvaadvacetiletý mladík se chystal na masakr už skoro půldruhého roku. Absolvoval i kurz střelby a legálně vlastnil i pistoli.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude zataženo až oblačno, místy slabé sněžení. Teploty minus 4 stupně až 0, na horách kolem šesti pod nulou.

Prezident Klaus se dnes setkal s vatikánským velvyslancem

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dobrý večer vám přejí Veronika Sedláčková a Eva Odstrčilová.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus dnes přijal vatikánského velvyslance Diega Causera na jeho žádost. Předpokládá se, že toto setkání souvisí s oznámením jména nového pražského arcibiskupa a českého primase. Podle neoficiálních informací by mělo zítra zaznít jméno Dominika Duky, dosavadního biskupa královéhradeckého.

Eva HŮLKOVÁ, redaktorka:
V moři spekulací je schůzka sama významnou indicií. Bývá totiž zvykem, že zástupce Vatikánu informuje nejprve hlavu státu. Jméno Dominika Duky se skloňuje už hezky dlouho a má to svoji logiku. Je to muž vzdělaný a respektovaný, u kterého lze předpokládat, že zvládne všechny roviny výkonu funkce pražského arcibiskupa a bude hledat i způsob, jak mluvit se širokou veřejností českých skeptiků.

Dominik DUKA, biskup královéhradecký:
To jsou lidé, kteří věří trochu jinak, říkají, něco musí být.

Eva HŮLKOVÁ, redaktorka:
Podle neoficiálních zdrojů by jméno nového pražského arcibiskupa a primase českého mohl Vatikán vyhlásit zítra v poledne. Eva Hůlková, Radiožurnál.

Česká ekonomika se v závěru roku vrátila k poklesu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Česká ekonomika se v závěru roku vrátila k poklesu. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím hrubý domácí produkt v posledním kvartále roku klesl o 0,6%. Analytici přitom už očekávali oživení ekonomiky. Meziročně výkon hospodářství stále klesá o 4,2%. Vyplývá to z předběžného odhadu statistiků. Podle ředitele odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu Jaroslava Vomastka stojí za nižším růstem ekonomiky i slabá ochota lidí nakupovat.

Jaromír VOMASTEK, ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu:
Ten hlavní problém já vidím na straně domácí poptávky. Tak, jak nám roste nezaměstnanost, tak samozřejmě nám klesá koupěschopná poptávka. S rostoucí nejistotou domácností domácnosti začínají daleko více spořit, takže tam bych viděl ten hlavní problém.

Kvůli podezření z braní úplatku zadržela policie starostu BrnaŽabovřesek

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Nejméně 3 lidi zadržela policie kvůli údajné korupci na hranici ... na radnici v BrněŽabovřeskách. Jde o starostu Aleše Kvapila, úředníka majetkového a bytového odboru Petra Liškutina a také Kvapilova stranického kolegu z ODS Radovana Novotného, který byl dlouhá léta tajemníkem radnice Brnostřed. Podle informací Českého rozhlasu měl Kvapil dělat obstrukce investorům multifunkčního domu s hotelem Sonocentrum a tím je vyprovokovat k předání úplatku. Podle zdrojů z ODS si měl opakovaně říct o 4 miliony korun. Podnikatelé ale všechno oznámili policii. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Vlasta Gajdošíková.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:
Kufřík s milionem korun jako zálohu na úplatek pro Aleše Kvapila měl údajně převzít Radovan Novotný. Detektivové z protikorupčního oddělení jej zadrželi a pak si přijeli i pro Kvapila a Liškutina. Na případ je uvaleno informační embargo. Hynek Olma z Krajského státního zastupitelství v Brně odmítl cokoliv komentovat.

Hynek OLMA, Krajské státní zastupitelství v Brně:
Probíhající trestní řízení je na samém počátku, bližší informace by mohly být poskytnuty během zítřejšího dne.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:
Kvapil figuroval na šestém místě jihomoravské kandidátky ODS do sněmovních voleb. To se ale brzy změní, předpokládá místopředseda strany Petr Nečas.

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
S pravděpodobností hraničící s jistotou bude vyškrtnut z kandidátky Občanské demokratické strany a během týdne, maximálně dvou bude svým místním sdružením vyloučen z řad Občanské demokratické strany. Podobné lidi mezi sebou nechceme.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ, redaktorka:
Kvapilova rodina se k celé kauze odmítá vyjadřovat. Firma SONO Records, která kauzu odstartovala, pravděpodobně o víkendu vydá tiskové prohlášení. Pro Radiožurnál Vlasta Gajdošíková, Brno.

ČD žádají další miliardy za prodej pozemků a budov státu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ani 12 miliard korun pro České dráhy nestačilo, aby se oddělil majetek firem, které provozují vlaky a starají se o koleje, tedy Českých drah a Správy železniční dopravní cesty. Radiožurnálu se podařilo zjistit, že dráhy chtějí dalších 3 až 5 miliard korun. Dráhy totiž zatím nepřevedly některé pozemky pod kolejemi a budovy, které už přitom měly být prodány.

Petr SEHNOUTKA, redaktor:
V roce 2008 dostaly České dráhy ze státního rozpočtu 12 miliard korun. Za ty měly Správě železniční dopravní cesty prodat pozemky, budovy a stroje potřebné pro údržbu tratí. Radiožurnál však zjistil, že správa překvapivě kromě toho koupila i hudební nástroje, hotely, cívkové magnetofony, sportovní lodě nebo kempingové přívěsy. Ředitel odboru drah ministerstva dopravy Jan Fiedler připouští, že převod neproběhl úplně tak, jak měl, a proto bude nutné ještě prodat další pozemky.

Jan FIEDLER, ředitel odboru drah ministerstva dopravy:
Faktem je, že jistě si každý umí představit, že 12 miliard je hodně peněz a znamená to převod obrovského množství pozemků, nemovitostí, takže se zřejmě nepodařilo všechno geometricky oddělit. Byla tam určitá chybovost, protože to jsou skutečně tisíce nemovitostí.

Petr SEHNOUTKA, redaktor:
V praxi tato chybovost znamená 3 až 5 miliard korun.Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Opencard by měla být levnější

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Pražský magistrát a firma Haguess se dohodly na dodatku k projektu Opencard. Firma dodá o 260 tisíc karet víc, než určovala původní smlouva, ovšem bez dalších licenčních nároků. Cena jedné karty tím klesne a Praha za ní zaplatí jen 1280 korun. Dnes dohodnuté podmínky také otevírají prostor pro další subjekty, které mohou do projektu vstoupit.

Jan HERGET, redaktor:
Společnost Haguess dodá Praze celkem 650 tisíc karet a navíc sníží městu dluh o 50 milionů korun. Ředitel Petr Stránský upřesňuje, o kolik tím firma přijde.

Petr STRÁNSKÝ, ředitel firmy Haguess:
Ten celkový rozdíl oproti těm původním smlouvám, co bychom mohli v budoucnosti požadovat, je 120 milionů korun.

Jan HERGET, redaktor:
Smlouva také mění podmínky provozu pražského Centra kartových služeb. Od července může do projektu vstoupit třetí strana. Primátor Pavel Bém říká, jaké kroky k tomu město podniká.

Pavel BÉM, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Otevřené zadávací řízení na výběr nového provozovatele Centra kartových služeb do 31. 3. 2010.

Jan HERGET, redaktor:
Dodatek také stanovuje podmínky do budoucna, kdy by náklady města na jednu kartu měly být 100 korun. Jan Herget, Radiožurnál.

Premiér Fischer rozhodne o dalším jednání sněmovny

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
O dalším jednání Poslanecké sněmovny by měl rozhodnout po jednání se šéfy parlamentních stran premiér Jan Fischer. Lednová schůze sněmovny skončila, a to přesto, že se poslancům podařilo projednat jen minimum naplánovaných zákonů. Stejně dopadly, až na jednu výjimku, i ostatní mimořádné schůze, které svolala levice nebo ODS. Jednotlivé poslanecké kluby se dnes s vedením dolní komory parlamentu dohodly na jejich ukončení kvůli zdržovací taktice ODS.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
ODS je s výsledkem jednání sněmovny spokojená.

Petr TLUCHOŘ, šéf sněmovního klubu ODS:
Občanská demokratická strana považuje za výrazný úspěch, že se podařilo zabránit dalšímu hlubokému zadlužování České republiky.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Zhodnotil tři týdny práce poslanců šéf sněmovního klubu ODS Petr Tluchoř. ČSSD chce ale svoje priority podle Bohuslava Sobotky znovu projednat i na mimořádných schůzích, už na to prý ale půjde jinak.

Bohuslav SOBOTKA, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Naším cílem je, abychom vytvořili dostatek času pro to, aby všichni poslanci ODS mohli říct své názory, a poté aby konečně mohlo dojít na hlasování.

Věra MASOPUSTOVÁ, redaktorka:
Mimořádnou schůzi chtějí svolat také lidovci. Jediným bodem programu by na ní měla být mateřská. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Premiér Jan Fischer už ochotu k jednání se šéfy sněmovních stran o dalším postupu sněmovny potvrdil. Dohoda je podle něho ale na politicích.

Vyplácení příspěvků na péči o diabetické děti se změní

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Vyplácení příspěvků na péči o diabetické děti se změní. Nespokojeným rodičům to dnes slíbil ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Zároveň je připraven prověřit všechny problémové případy. Radiožurnál minulý týden jako první zveřejnil informace o protestní petici rodičů, kteří za každodenní péči o malé pacienty nedostávají od státu peníze. Posudkoví lékaři totiž diabetické děti označují za soběstačné, stejně jako čtyřletou Simonku z Ostravy. Její otec Martin Šarocký dnes v Praze jednal přímo s ministrem Šimerkou a s výsledky schůzky je spokojený.

Martin ŠAROCKÝ:
Schůzka dopadla pro nás poměrně zatím velmi dobře. Například podařilo se nám prosadit to, že posudkoví lékaři nebudou posuzovat ty děti pouze z papírů, ale pravděpodobně budou konkrétně přítomny i děti u toho posudku.

Budapešťský vysokoškolák plánoval zabít 22 lidí

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Budapešťský vysokoškolák plánoval zabít 22 lidí. Chtěl to udělat na univerzitě, kde studoval, nebo v některém nákupním středisku. Policie ho sledovala delší čas a zadržela ho.

Gregor Martin PAPUCZEK, redaktor:
Představitelé policie informovali o tom, že dvaadvacetiletý mladík se chystal na masakr už skoro půldruhého roku. Absolvoval i kurz střelby a legálně vlastnil i pistoli. V jeho počítači se našly stopy toho, že s oblibou sledoval záběry střelby na zahraničních vysokých školách. Zadrželi ho včera, protože policisté, kteří ho sledovali, se domnívali, že svůj plánovaný čin vykoná. Už ho vyšetřil psychiatr, který ho označil na duševně narušeného. V Maďarsku se dosud stal pouze jeden podobný případ. V loňském listopadu ve městě Pecs zastřelil student svého spolužáka a další tři vážně zranil. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papuczek.

Na Slovensku se srazil český autobus s kamionem

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Mezi slovenskými obcemi Nebojsa a Sereď se srazil český autobus s kamionem. Nákladní vůz údajně dostal na zledovatělé vozovce smyk a silnici zablokoval. Čelnímu střetu zabránil řidič autobusu, který sjel do příkopu. Vezl děti do termálních lázní. Lékaři ošetřili lehká zranění tří dětí a šesti dospělých a okamžitě je propustili z nemocnice.

Na Haiti si připomínají měsíc od ničivého zemětřesení

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Na Haiti si dnem smutku připomněli měsíc od chvíle, kdy zemětřesení připravilo o život víc než 200 tisíc lidí. Zhruba milion Haiťanů dosud žije na ulicích bez střechy nad hlavou. V nejbližších dnech má přitom propuknout období dešťů, kdy prší třeba i několik dní nepřetržitě. Humanitární organizace se obávají nemocí šířených moskyty a zhoršení už tak špatných hygienických podmínek.

Film Kawasakiho růže na Berlinale

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Už za hodinu zahájí český film Kawasakiho růže programovou řadu Panorama Special na slavném Berlinale. Novináři zatím na snímek Jana Hřebejka reagují kladně. Autoři si od účasti na prestižním festivalu slibují úspěšný prodej filmu v cizině.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Producent Rudolf Biermann je přesvědčený o tom, že se film prodá do celého světa. Šéf sekce Panorama Wieland Speck už před začátkem festivalu prohlásil, že Kawasakiho růže měla parametry proniknout i do hlavní soutěžní kategorie. Režisér Jan Hřebejk si myslí, že právě Berlinale je pro jeho film ta správná platforma.

Jan HŘEBEJK, režisér:
My jsme šťastní, že tu premiéru filmu Kawasakiho růže máme v Berlíně, kde byla prostě, třicet let stále zeď mezi dvěma městy, jo.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Uvádí Jan Hřebejk, který věří ve srozumitelnost svého snímku i mimo středoevropský prostor. Představitel hlavní mužské role Martin Huba už stačil vstřebat atmosféru jedné ze tří největších světových přehlídek.

Martin HUBA, herec:
Jsem velice poctěn, že tady jsem, jsem fascinován organizací, co jsem postřehl i za těch pár hodin, co jsem měl možnost jí zkusit.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Nejdřív na co se soustředíme v první části pořadu. ODS navrhuje, aby se už sněmovna do květnových voleb nescházela, s výjimkou několika bodů, na kterých se politické strany dokážou předem shodnout. Komentátor Radko Kubičko zachytil korupční kauzu na radnici v BrněŽabovřeskách. Starosta Aleš Kvapil z ODS si měl říct o čtyřmilionový úplatek. A jmenování pražského arcibiskupa se údajně přiblížilo. Mluví se o biskupovi královéhradeckém Dominiku Dukovi.

Podle ODS je jednání sněmovny až do voleb zbytečné

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jednání sněmovny až do parlamentních voleb, které se budou konat v květnu, je zbytečné. Myslí si to občanští demokraté a navrhují, aby se poslanci sešli už pouze u hlasování nad těmi body, na kterých se strany dokážou shodnout. Které z nich to jsou, by mělo vyplynout ze společné schůzky stranických lídrů a premiéra Jana Fischera. Toto setkání nezpochybňuje ani nejsilnější levicová strana ČSSD. Svolání další řádné schůze sněmovny ale považují sociální demokraté za nezbytné. Co tedy čeká zákonodárce v příštích dnech? O tom budu mluvit s první místopředsedkyní KDUČSL Michaelou Šojdrovou, dobrý večer.

Michaela ŠOJDROVÁ, 1. místopředsedkyně KDUČSL:
Dobrý večer také vám.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A místopředsedou ODS Petrem Nečasem, dobrý večer.

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo, ODS si opravdu myslí, že poslanci nadělají nejmíň škody, když až do konce května nebudou dělat prakticky nic?

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Nejen že si to myslí občanští demokraté, stačí si vzpomenout na období před 4 lety v roce 2006 a před volbami. Kdyby tehdy sněmovna nezasedala, tak ty škody byly výrazně menší. Tehdy se nasekaly desítky miliard zvýšení deficitu veřejných financí. Navíc tato sněmovna ztratila legitimitu. Ona v podstatě dvakrát rozhodla o svém rozpuštění. My jsme přesvědčeni, že lze nalézt zhruba několik desítek bodů, především vládních návrhů, o kterých by na řádné schůzi sněmovny se mělo jednat, ale ty populistické návrhy, které souvisí především s předvolební kampaní komunistické strany a sociálních demokratů, tak těmi bychom opravdu neměli ztrácet čas. A z tohoto pohledu, čím méně zákonů v tom předvolebním období sněmovna přijme, tím lépe. Vůbec nemluvě o tom, že dochází k velmi výraznému zkracování lhůt pro jednání výborů pro takzvané druhé čtení a z toho plyne většinou vysoké riziko různých nekvalitních paragrafů, omylů a návrhů, které přinesou do legislativy spíše zmatek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní místopředsedkyně Šojdrová, souhlasí KDUČSL s tímto scénářem, že by se zástupci parlamentních stran sešli, našli společná důležitá témata a zbytek už by se v podstatě nekonal?

Michaela ŠOJDROVÁ, 1. místopředsedkyně KDUČSL:
My souhlasíme s tím, že je třeba odblokovat jednání sněmovny a shodnout se na projednání důležitých zákonů, které tady jsou. Myslím, že máme prostor je jmenovat, kromě návrhu na změnu příspěvku na mateřské dovolené je to určitě další zákon, který se týká rozpočtových pravidel, na který čeká ministerstvo financí a také další ministerstva kvůli čerpání evropských fondů. Jsou to zákony na omezení hazardu, na omezení korupce. Já bych jenom tady krátce zareagovala. Jistě, vždy před volbami hrozí to, že v Poslanecké sněmovně se bude odehrávat volební kampaň, ale já bych chtěla říct, že jeden z těch návrhů, který byl schválen právě v roce 2006 a který znamenal výrazné navýšení příspěvku, rodičovského příspěvku, tak já toho nelituji.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A paní místopředsedkyně ...

Michaela ŠOJDROVÁ, 1. místopředsedkyně KDUČSL:
Byl to důležitý zákon.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ano, ale že vás přerušuji, vy věříte tomu, že se Poslanecká sněmovna dokáže odblokovat třeba právě v jednání o tom uvedení výše mateřského příspěvku na loňskou úroveň?

Michaela ŠOJDROVÁ, 1. místopředsedkyně KDUČSL:
Já myslím, že to je jeden z těch návrhů, na kterém se dokážeme ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ano, ale jestli věříte, že ...

Michaela ŠOJDROVÁ, 1. místopředsedkyně KDUČSL:
Věřím, že ano.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že ano. Pane místopředsedo Nečasi, co vy na to říkáte? Dokáže ODS v tomhle prokázat podporu KDUČSL?

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Jak jsem již mnohokrát řekl, my ten návrh na úpravu mateřské pro letošní rok nepovažujeme za věc, která by se ministerstvu financí a ministerstvu práce a sociálních věcí povedla. My jsme také řekli, že to byl jeden ze základních důvodů, proč jsme prohlásili, že pro takzvaný Janotův balíček hlasujeme pouze se skřípějícími zuby. Navrhovali jsme ministru Janotovi, aby tento návrh vyřadil ze svého balíčku, nabízeli jsme mu jiné úspory, nicméně nakonec bylo dosaženo široké politické shody nad zněním takzvaného Janotova balíčku a my nedokážeme hlasovat jinak, než jsme hlasovali před několika měsíci o tomto návrhu. My jsme přesvědčeni nicméně, že se má sejít vedení sněmovny, respektive předáci jednotlivých politických stran a mají se pokusit naleznout přece jenom shodu nad těmi návrhy zákonů, které jsou potřebné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A které návrhy? Abychom byli konkrétní, které považujete vy za ty, které nemají spadnout pod stůl do voleb?

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Určitě je to drtivá většina vládních návrhů, určitě návrhy, které řeší problém fotovoltaiky, určitě návrhy, které souvisí s rozpočtovými pravidly, o těch my jsme připraveni jednat, je tam také velké množství různých zpráv, které musí sněmovna projednat. Jedná se řádově o několik desítek bodů, které by měly být zařazeny na příští březnovou řádnou schůzi Poslanecké sněmovny. A skutečně strany, které si chtějí dělat volební kampaň za peníze daňových poplatníků, tak by se měly trošku držet zkrátka. A znovu připomínám tu strašnou zkušenost jara roku 2006, kdyby tehdy sněmovna vůbec nezasedala, bylo by to to nejlepší, co mohla tehdy pro Českou republiku udělat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na to máte různé pohledy. Paní místopředsedkyně, řekněte mi podle toho, co jste slyšela teď od Petra Nečase, jsou to věci, které dokáže podpořit KDUČSL a shodnout se na nich?

Michaela ŠOJDROVÁ, 1. místopředsedkyně KDUČSL:
Určitě ano. Myslím si, že ta shoda je možná. Já bych ještě připomněla jeden důležitý bod, a to je určitá reflexe kauzy plzeňské právnické fakulty. Je připravena změna vysokoškolského zákona, která má zavést registr docentů, profesorů a umožnit takzvané v uvozovkách odnímání titulů. Já myslím si, že to je tak důležitá věc, že jaksi občané očekávají určitou reakci na to, co se odehrálo, a to je možné zvládnout, čili myslím si, tak jak o tom tady hovořil pan poslanec Nečas, že je možné tu shodu najít.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říká místopředsedkyně KDUČSL Michaela Šojdrová a za rozhovor děkuji i místopředsedovi ODS Petru Nečasovi. Díky, na shledanou.

Michaela ŠOJDROVÁ, 1. místopředsedkyně KDUČSL:
Děkujeme také, pěkný večer.

Petr NEČAS, místopředseda ODS:
Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A vedle mě ve studiu sedí komentátor Radiožurnál Petr Nováček, dobrý večer.

Petr NOVÁČEK, komentátor Radiožurnálu:
Hezký večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Petře, slyšeli jsme návrh ODS, slyšeli jsme zástupce ODS a také KDUČSL, jedné ze stran v Poslanecké sněmovně. Myslíte si, že se dokážou představitelé parlamentních stran shodnout na těch primárně důležitých bodech a zbytek, ten balast, vynechat, vyhnout se obstrukcím?

Petr NOVÁČEK, komentátor Radiožurnálu:
A ještě bychom bývali mohli slyšet představitele sociální demokracie a představitele KSČM.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Určitě v příštích dnech uslyšíme, ano.

Petr NOVÁČEK, komentátor Radiožurnálu:
A také zelených, protože ti všichni, tedy jejich poslanecké kluby v tom, co se dělo ve sněmovně teď v uplynulých téměř třech týdnech, s prominutím, takříkajíc jeli, tak či onak se podílely buďto na jedné té obstrukční frontě, na tom, co se dělo, anebo zase na druhé straně strkaly některé ty návrhy, proti nimž se obstruovalo. No, já si myslím, že pokud bude dobrá vůle aspoň nezpůsobit třeba republice mezinárodní, mezinárodní problémy tím, že něco, co je třeba tady jaksi vtělit do zákonů a co souvisí s evropským právem, se nestihne, pokud se vládě vyhoví v těch elementárních požadavcích, které souvisejí s hospodařením státu, s financemi, a když se ta dohoda mezi politickými stranami, mezi jejich šéfy uskuteční pod patronací premiéra Fischera, tak že něco takového možné je. Ale pozor, už jsme slyšeli i před chvílí, že například lidovci se nevzdávají svého velkého námětu, také předvolebního námětu, aby se mateřské dávky vrátily na tu úroveň před 1. lednem letošního roku. I sociální demokraté už oznámili, že samozřejmě se chtějí vrátit k těm svým výbušným tématům, kvůli nimž se obstruovalo, že to ovšem tentokrát udělali, udělají chytřeji, že nejprve nechají, tak jsem tomu rozuměl, poslance ODS vymluvit a pak teprv přijde na hlasování. Jestli tyhle dvě strany si nerozmyslí jaksi svůj další postup, tak se dočkáme dalších mimořádných schůzí a já se obávám, že na těch mimořádných schůzích uvidíme podobný průběh, jaký dnes a jaký v minulých dnech, totiž obstrukce, protahování jednání a zase konec bez výsledku. Tím ale nechci říct, že na pár základních věcech, které budou dohodnuty na širší politické bázi, se sněmovna nemůže shodnout a v nějaké nepříliš dlouhé schůzi někdy v březnu je schválit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jaký může mít vliv na voliče ta neutěšená situace a taky poměrně komplikovaná v Poslanecké sněmovně? Možná se v ní ani nevyznají už.

Petr NOVÁČEK, komentátor Radiožurnálu:
Veroniko, já, než jsme začali, tak jsem si všiml důrazného vyjádření Petra Tluchoře, předsedy ODS, který jaksi přímo vsugeroval veřejnosti, že to, co se dneska podařilo, totiž ukončit to jednání, vlastně jednání čtyřech schůzí najednou, to je něco unikátního, sněmovny najednou, tak že to je vlastně velmi pozitivní věc, protože se zabránilo velkým škodám. Jinými, to je prostě ideologie tohoto postupu, občané, vězte, že i když se vám zdá, že ta sněmovna je ve zvláštním chaosu a že poslanci místo, aby pracovali, nepracují a že si z vás dělají téměř dobrý den, tak ale je to strašně užitečné. No, jak bude veřejnost reagovat, těžko, těžko vědět. Víte, ono při těch obstrukcích jde o takové jemnosti, například jaksi hru s jednacím řádem, kterým veřejnost, občan, který se tou politikou dnes a denně profesionálně, dokonce profesionálně nezabývá, nemůže dokonale rozumět. A pokud jim nebude rozumět, tak nevím, nevím, jestli páni politici a paní političky veřejnost přesvědčí, že to třítýdenní divadlo, kterého teď byli prostřednictvím rozhlasu, televize, novin, sněmovny svědky, nevím, nevím, jestli se jim bude líbit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Odhaduje komentátor Radiožurnálu Petr Nováček, díky za návštěvu ve studiu, na shledanou.

Petr NOVÁČEK, komentátor Radiožurnálu:
Děkuji za pozvání, přeju hezký večer.

Problémy s korupcí politiků v předvolební kampani

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Korupční aféra velmi pravděpodobně připraví o volitelné místo na parlamentní kandidátce ODS starostu BrnaŽabovřesky Aleše Kvapila. Vedení strany dnes dalo najevo, že ho z kandidátky vyškrtne a chce, aby Kvapil opustil i ODS. Nad problémy s korupcí politiků v předvolební kampani se zamýšlí autor dnešní poznámky, komentátor Českého rozhlasu 6 Radko Kubičko.

Radko KUBIČKO, komentátor Českého rozhlasu 6:
Politika není procházka kvetoucí alejí, to by dnes nemělo překvapovat. Boj se přiostřil na všech liniích a že by to měla být hlavně služba vlasti, o tom sní jen hrstka vyzývatelů starých časů. Ale kdož ví, jestli to tak vůbec kdy bylo Některé způsoby naší dnešní politiky připomínají ale spíše filmy o válce mafií. Politické klání se utrhlo z řetězu a přináší s sebou i každodenní hrůzostrašná obvinění z odsouzeníhodných činů, často korupčních, až běhá mráz po zádech. Ale stejně často tato obvinění vyznějí do ztracena. A můžeme se zmateně tázat, stalo se tak proto, že to někdo mocný zametl pod koberec, nebo šlo od začátku o obvinění přehnaná či falešná? A proč policie jednou teatrálně zatýká a pak v tichosti pouští a v jiném případě zase nejedná tam, kde by podle zdravého rozumu jednat měla? Kdo se v tom má vyznat. Proto je asi zatím předčasné spekulovat, z jakého soudku je šokující zatčení starosty brněnské městské části Žabovřesky Kvapila z ODS a dalších lidí přímo v úřadu. V normálních poměrech by to byl skandál velkých rozměrů a možná to také skandál bude, až se dozvíme víc. Zatím je tu informační embargo a nezbývá než toužebně doufat, že policie ví, co dělá a když starostu zadržela, pak rovnou při přijímání úplatku. Takový by měl být přece normální profesionální postup odhalení korupce. V opačném případě se mohou obě strany dlouho dohadovat a zbude jen podezření, že se policie zase jednou nechala vtáhnout do jakýchsi vnitrostranických pozičních čachrů. Například v konkurenční ČSSD dobře pamatují, že už už někoho vylučovali, až mu korupce nakonec prokázána nebyla. A co všechno už tam zaznělo při stranických primárkách, že by nikdo od kandidátů kůrku chleba nevzal. Přitom doporučení pro politiky na všech úrovních by mohlo být jednoduché: Neberte úplatky a mocenský boj veďte převážně argumenty. Ale je něco takového vůbec možné v naší zdivočelé době?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ptá se komentátor Českého rozhlasu 6 Radko Kubičko.

Volba nového českého kardinála

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Česko bude mít možná už za pár hodin nového primase a taky arcibiskupa pražského. Po měsících dohadů uvádějí zákulisní, ale údajně důvěryhodné informace, že Miloslava Vlka nahradí dosavadní královéhradecký biskup Dominik Duka. Spekulace odstartovala návštěva vatikánského velvyslance na Pražském hradě u prezidenta Václava Klause. Bývá totiž zvykem, že Vatikán informuje představitele státu dřív, než rozhodnutí oficiálně zveřejní. Ve studiu je vedoucí redakce náboženského vysílání Daniel Raus, dobrý večer.

Daniel RAUS, vedoucí redakce náboženského vysílání:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Nakolik věrohodná je podle vás ta informace, že se novým pražským arcibiskupem stane biskup Dominik Duka?

Daniel RAUS, vedoucí redakce náboženského vysílání:
Já si myslím, že v tuto chvíli je to stále ještě spekulace, nicméně ta spekulace se stále více blíží pravdě. A zdá se, že na 99,9% to bude skutečně Dominik Duka, i když 1% nebo 0,1% bych pořád ještě nechal na nějakém možném překvapení ze strany Vatikánu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je možné představit krátce tohoto duchovního?

Daniel RAUS, vedoucí redakce náboženského vysílání:
Dominik Duka je velmi zajímavý tím, a myslím si, že pro českou společnost, širší českou společnost by byl, pokud bude tedy vybrán, velmi zajímavý svojí otevřeností, on je velmi otevřený vůči okolnímu světu, je velmi otevřený i vůči různým trendům, které probíhají ve společnosti, současně je to člověk, který působil kdysi za komunismu v neoficiální církvi, tedy v takzvané podzemní církvi, byl ve vězení, ztratil souhlas, 15 let pracoval ve Škodovce, takže prošel vojnou, prošel tvrdým zaměstnáním, takovým jako fakt tvrdým životem, což znamená, že tito lidé, duchovní, kteří prošli takovou zkušeností, tak většinou nejsou odtrženi od běžného života, kterým žijí jejich ovečky, takže to je nepochybně jeho přednost. Mimochodem ve vězení byl s Václavem Havlem, který v té době psal Dopisy Olze, jednu ze svých základních knih, a nedávno při představování Jeruzalémské bible se přiznal nebo řekl to tam veřejně, že vlastně v té knize, při psaní té knihy ho velice výrazně ovlivnil právě Dominik Duka. Zajímavé je na něm i to, že má dobré vztahy jak s Václavem Havlem, tak i s Václavem Klausem, což nemá každý v této republice.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Změní se něco pro české katolíky se jmenováním Dominika Duky, pokud k němu opravdu dojde?

Daniel RAUS, vedoucí redakce náboženského vysílání:
Já si myslím, že v podstatných věcech změny nenastanou, že on bude pokračovat v těch trendech, které nastolil jeho předchůdce, nynější tedy primas český, kardinál Vlk. Myslím si, že spíš změnu bych očekával ve stylu, jakým bude postupovat. Je to člověk daleko diplomatičtější, on je také bojovník za pravdu, ale zcela jiným způsobem, on není takový, takový typ, typ, řekl bych, Mistra Jana Husa, který pro pravdu shoří na hranici, on je typ diplomatický a právě proto je dobrý jak v tom vztahu s politiky, tak i ve, myslím si, že bude velmi dobrý v komunikaci se sekulární společností, speciálně s českou sekulární společností, která slyší na argumenty, ale neslyší na dogmata, neslyší na nějaké věci, které se prohlašují za dané bez toho, že by měly být zpochybnitelné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslí si vedoucí redakce náboženského vysílání Daniel Raus. Díky, že jste přišel do studia, na shledanou.

Daniel RAUS, vedoucí redakce náboženského vysílání:
Já děkuji.

Jak naložit se zbytečnými dávkami vakcíny proti prasečí chřipce?

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Jak naložit se zbytečnými dávkami vakcíny proti prasečí chřipce? Do konce tohoto měsíce má problém vyřešit ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Najít způsob, jak se stát může očkovací látky bez velké škody zbavit, přitom nebude jednoduché. U firmy GlaxoSmithKlein Česko objednalo milion dávek vakcíny Pandermix. Původně se počítalo až s 5 miliony. Protože předem nikdo z epidemiologů nemohl odhadnout dopad očekávané pandemie, schválila vláda premiéra Jana Fischera nakonec nákup dvoudávkové vakcíny pro půl milionu obyvatel. Státní pokladnu to přijde na 220 milionů korun. S jakými návrhy půjde ministryně na jednání s farmaceutickou firmou a s jakou případnou škodou může počítat státní rozpočet, nechce ministerstvo předem zveřejnit. Podle Juráskové by bylo vhodné nechat si 100 tisíc vakcín jako státní rezervu.

Ombudsman se bude zabývat ovzduším v Ostravě

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Ovzduším v Ostravě se zabývá i úřad ombudsmana. Dostal řadu stížností od lidí i od neziskových organizací. Zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová chce prověřit, jestli úřady využívají všech možností, které mají a které by mohly zlepšit ovzduší na Ostravsku. Českému rozhlasu potvrdila, že se zaměří na všechny zdroje znečištění.

Jitka SEITLOVÁ, zástupkyně ombudsmana:
To znamená opatření, která byla provedena v dopravě nebo mohou být provedena opatření, která se týkají spalování v domácnostech. A ta třetí, to těžiště toho našeho sledování, bude určitě zaměřeno na dominantní původce znečištění toho průmyslového charakteru, mezi ně bezesporu patří ArcelorMittal.

Nehoda českého autobusu na Slovensku

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
Tři děti a šest dospělých dnes utrpělo zranění při nehodě českého autobusu se školáky ze Zlína. Autobus se ráno srazil mezi městy Galanta a Sereď na jihozápadě Slovenska s kamionem. Děti mají jen lehčí zranění, řidič kamionu zůstane v nemocnici. Příčiny srážky policie vyšetřuje, pravděpodobně k ní ale přispělo počasí. Čelnímu střetu zabránil řidič autobusu tím, že sjel do příkopu.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Za autobusem jeli shodou okolností policisté, kteří okamžitě zavolali záchranku a zorganizovali převoz všech cestujících na policejní stanici. Ve druhém patře to pak vypadalo jako ve školní družině a Milan Gracl jen vzpomínal na hrůzný zážitek.

Milan GRACL:
Náš šofér, kdyby jako nebyl jako duchapřítomný, tak jsme skončili daleko hůř jako.

osoba:
Venku jsme stáli teda tak deset minut, ani ne, a okamžitě nás všecky poodváželi, tady navařili čaje a jako velice dobře se o nás postarali, opravdu velice dobře.

Lubomír SMATANA, redaktor:
Náhradní autobus stejné společnosti přijel necelé 4 hodiny po nehodě. Domů odvezl všechny cestující. Lubomír Smatana, Český rozhlas, Galanta.

V Krkonoších dnes znovu otevřeli Luční boudu

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka:
V Krkonoších dnes znovu otevřeli Luční boudu, nejstarší a největší stavbu v hřebenové části hor. Požár před dvěma týdny naštěstí zasáhl pouze část objektu s čistírnou odpadních vod, říká zástupce majitele objektu Jiří Chvojka.

Jiří CHVOJKA, zástupce majitele Luční boudy:
Luční bouda je otevřená od dnešního dne po rekonstrukci, museli jsme opravit čističku, není ještě Luční bouda plně rekonstruována, nicméně nikdo nepozná žádnou změnu na komfortu, který tam byl před požárem. Bouda funguje úplně stejně. Doufali jsme, že tam příští týden uděláme závod skialpinistů z Pece přes Výrovku na Luční boudu, ale to nám bohužel Správa Krkonošského národního parku zamítla, takže ten plánovaný závod se konat nebude.

Přehled následujících témat

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A co dnes ještě uslyšíte? Ministerstvo zdravotnictví hledá cesty, jak se zbavit přebytečných vakcín proti pandemické chřipce. Původně prý uvažovalo o nákupu až 20 milionů očkovacích dávek. Ruští policisté zabili na hranici s Ingušskem dvacítku islamistických bojovníků. Soud v Táboře dnes rozhodl, že Libuše Bryndová neporušila zákon, když používala k léčení astmatu a artritidy marihuanu. Může konopí sloužit i jako lék? Taky na to se budeme ptát. Ale ještě než začneme, mám pro vás pozvánku od Václava Sochora k nedělnímu Radiofóru, které začíná po sedmnácté hodině.

Pozvánka na pořad Radiofórum

Václav SOCHOR, redaktor:
Detektivové se chystají obžalovat 26 kontrolorů ze společnosti ČEZ. Údajně vydírali zákazníky, když prověřovali černé odběry elektřiny. Další téma poslanci v pátek neodhlasovali ani jeden zákon. Kvůli opakovanému zdržování ukončili schůzování a rozešli se. A konečně třetí téma Radiofóra policie zadržela muže, který měl za ODS v Jihomoravském kraji kandidovat do sněmovny. Starosta brněnských Žabovřesk je podezřelý z korupce. Pokud chcete spolu se mnou diskutovat o možná neefektivních poslancích, údajné korupci v politice nebo o ČEZu, pište už teď SMS na číslo 9077704, 9077704. V neděli po sedmnácté hodině budou spolu se mnou ve studiu politolog Jan Kubáček a také šéfredaktor deníku E15 Tomáš Skřivánek.

redaktorka:
Radiofórum.

redaktor:
Radiofórum.

redaktorka:
S Václavem Sochorem.

Nákup vakcín proti prasečí chřipce

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na poslední chvíli se údajně podařilo zabránit obchodu, ve kterém by stát nechal víc než 5 miliard korun. Deník Mladá fronta DNES tvrdí, že kdyby nezakročil premiér Jan Fischer, nakoupilo by Česko z rozhodnutí předchozí vlády Mirka Topolánka 20 milionů vakcín proti prasečí chřipce. Nakonec objednalo pouhý milion dávek a ani o ty není zájem. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň řekl, že o nákupu 20 milionů dávek Topolánkův kabinet jen uvažoval a pak je odmítl. Mluvit o tom budu s předsedou České vakcinologické společnosti Romanem Prymulou, dobrý večer.

Roman PRYMULA, předseda České vakcinologické společnosti:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane doktore, dalo se odhadnout v době, kdy rozhodovala koaliční Topolánkova vláda, jestli bude potřeba těch 20 milionů dávek, nebo jestli třeba i milion bude moc, jak se jeví dnes?

Roman PRYMULA, předseda České vakcinologické společnosti:
Já si myslím, že se to určitě odhadnout nedalo. Byly tady nějaké informace ze zahraničí z okolních zemí, tak jak se rozhodovalo, řada zemí skutečně uvažovala o tom, že by nakoupila pro 100% populace dvoudávkové schéma, takže to byl jakýsi model, nicméně my jsme ani na expertní úrovni neuvažovali o tom, že bychom kupovali 100% vakcín, protože tady byla jakási diskuse o tom, co si můžeme ekonomicky dovolit a co nemůžeme, a to doporučení, které vzešlo z odborné skupiny, to bylo pro 60% populace, to znamená 12 milionů dávek. Já nevím o tom, že by někdo doporučoval skutečně 20 milionů dávek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Nabízí se otázka, jestli je vůbec možné odhadnout závažnost hrozící epidemie?

Roman PRYMULA, předseda České vakcinologické společnosti:
Tak, je vidět, že chřipka se chová velice nevyzpytatelně a v podstatě neexistuje na světě expert, který by přesně popsal, co bude následovat. Vycházelo se z modelu dvou předcházejících závažných pandemií a na základě toho se samozřejmě systémy připravovaly, protože ono je velice rizikové jaksi čekat bez přípravy a riskovat, že tady budou podstatně větší dopady, než které ve skutečnosti byly.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Teď ale ministryně zdravotnictví Dana Jurásková řekla, že do konce února chce vyřešit, co s nadbytečnými vakcínami proti prasečí chřipce, sdílíte její názor, že už nebudou potřeba?

Roman PRYMULA, předseda České vakcinologické společnosti:
Já si nemyslím, že nebudou potřeba. V podstatě to, že virus H1N1 tady bude cirkulovat nadále, to je zřejmé, je předpoklad, že tady bude cirkulovat celou další sezónu, takže i nyní je namístě očkování, nicméně já samozřejmě vnímám ten vztah, který veřejnost v tuto chvíli k očkování má, takže mé doporučení je, aby se uvolnilo očkování pro zájemce, to znamená pro kohokoliv, kdo bude jaksi dobrovolně se chtít oočkovat, a v těch zbývajících případech aby si stát nechal určitou rezervu, protože to, že v tuto chvíli pandemie jaksi ustoupila, je pravdou, nicméně nikdo nemůže říct, že se nevrátí. A další věc, co je legitimní, je nepochybně jednání s firmami a v našem případě s jednou firmou o tom, jestli by se část toho kontingentu vakcín nemohla vrátit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je podle vás namístě mluvit o tlaku farmaceutických firem? Nejenom v České republice, ale na celém světě o tom někteří odborníci spekulují, že právě díky tomu se prodalo těch vakcín zbytečně moc.

Roman PRYMULA, předseda České vakcinologické společnosti:
Tak, nepochybně farmaceutické firmy mají zájem na tom, aby prodaly, a není vyloučeno, že v některých fázích těch různých kampaní, se účastnily na tomto, ale já poměrně odmítám tvrzení, že by farmaceutické firmy ovlivnily Světovou zdravotnickou organizaci. Tady ten systém opatření byl nastaven nějakým způsobem. To, že se dnes ukazuje, že to nebylo úplně šťastné, je asi pravdou, protože celé to vyhlášení pandemie vlastně vzešlo z rychlého šíření viru, ne z klinické závažnosti, ale to je jiná záležitost. Já tam nevidím úplně vliv farmaceutických firem.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Selhala podle vás Světová zdravotnická organizace při určování toho, jak závažná je pandemie takzvané prasečí chřipky?

Roman PRYMULA, předseda České vakcinologické společnosti:
Já si nemyslím, že by selhala. My jsme asi neočekávali, že ten průběh bude takový, jaký je, to znamená, jaksi se předpokládalo, že při takovémto masivním šíření bude i klinická závažnost. Představme si, že by se takto šířil virus H5N1, ten virus ptačí chřipky, který poměrně intenzivně smrtí, a tam by to byla skutečně katastrofa, nicméně to se nestalo a ten průběh je výrazně mírnější, takže mluvit o tom, že selhala Světová organizace, to bych ani neřekl, nicméně poučili jsme se z toho, já předpokládám, že Světová zdravotnická organizace přehodnotí systém kritérií, který doposud byl.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kdybyste měl, prosím už jen stručně, poradit lidem, do kdy je vhodné se očkovat proti takzvané prasečí chřipce a kdy už to bude pasé?

Roman PRYMULA, předseda České vakcinologické společnosti:
Tak, v tuto chvíli je prasečí chřipka v tom klasickém slova smyslu na ústupu, nicméně ten virus, který tady cirkuluje, je poměrně agresivní v tom slova smyslu, že jaksi vytlačil ostatní viry chřipky klasické, takže my předpokládáme, že i v příští sezóně tady bude dominovat. A teď se celosvětově diskutuje o tom, jestli složení vakcíny sezónní chřipky na příští rok bude obsahovat tuto vakcínu H1N1, nebo se bude nějakým způsobem administrovat separátně. To znamená, já nepředpokládám, že by tento virus v nějaké úplně krátké době vymizel a nepochybně tady bude. A to, že nezpůsobuje až tak závažná onemocnění, je skutečně spíše pozitivem, protože je lépe se dvakrát, třikrát připravit zbytečně, než to riziko podcenit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uvádí předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Díky za vaše odpovědi, na shledanou.

Roman PRYMULA, předseda České vakcinologické společnosti:
Na shledanou.

Na Kavkaze zahynulo při střetu s policií 20 ozbrojenců

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Rusko hlásí, že jeho policejní síly zabily v Ingušsku u čečenských hranic nejmíň dvě desítky islamistických povstalců, a to při jedné z největších operací proti islamistům na Kavkaze, která začala včera a stále ještě pokračuje. Útoky povstalců na představitele ruského státu jsou především v Ingušsku a Čečensku skoro na denním pořádku a ruský prezident Dmitrij Medvěděv označil bezpečnostní situaci v této oblasti za nejvážnější politický problém země. Ve spojení jsem s politologem z Masarykovy univerzity Tomášem Šmídem, který je právě teď v hlavním městě Čečenska Grozném, dobrý večer.

Tomáš ŠMÍD, politolog:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Šmíde, co je cílem bezpečnostní operace, kterou jsem zmínila?

Tomáš ŠMÍD, politolog:
Cílem bezpečnostní operace, kterou provádí federální síly v té oblasti, je bezesporu, bezesporu nějakým způsobem prokázat, že Moskva zvládá situaci na svých jižních hranicích, a že se dokáže vypořádat s tou z jejich úhlu pohledu teroristickou hrozbou, která v této oblasti, v této oblasti je přítomna.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je to tak, dokáží se ruské bezpečnostní síly vyrovnat s islamistickými bojovníky?

Tomáš ŠMÍD, politolog:
Víte, bojovat, bojovat proti takovému typu, takovému typu decentralizovaného povstání, které se mění, mění na /nesrozumitelné/ Severním Kavkaze, není vůbec jednoduché a aktuální pro rozkrývající /nesrozumitelné/ vybavené síly typu izraelské armády nebo americké armády a pro ruskou armádu, která se nyní nachází ve velice, řekněme, těžké periodě velkých reforem, tak to není, tak je o to náročnější, o to náročnější.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak velkou podporu mají ingušští a čečenští povstalci mezi veřejností, mezi obyčejnými lidmi?

Tomáš ŠMÍD, politolog:
Tak, pokud, pokud bysme přistoupili na to, že všichni ti povstalci mají, mají, řekněme, islamistické cíle, což tak zdaleka není, to je hodně zkratkovité, zkratkovité pojímání té situace, tak ty čistě islamističtí bojovníci, bojovníci v tom pásmu Lecha nebo v těch jižnějších částech Čečenska, tam především také v Dagestánu, kde je v posledních letech, ta situace je možná ještě nebo určitě ještě o dost složitější než třeba v Čečensku, tak ti zase nijak zvlášť velkou podporu v populaci nemají. Ten /nesrozumitelné/, forma toho radikálního islámu, tak na Severním Kavkaze nikdy nezískala, nikdy nezískala výraznější podporu mezi populací. Jedná se maximálně, podle mého názoru maximálně o 5% populace, které jsou tyto ideje blízké.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Odhaduje politolog Tomáš Šmíd, děkuji za rozhovor a posluchačům se omlouvám za špatné telefonické spojení s Grozným.

Může konopí sloužit jako lék?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Inhalovala marihuanu, ale neporušila zákon. K takovému rozhodnutí dospěl Okresní soud v Táboře v případě překladatelky Libuše Bryndové. Třiapadesátiletá žena se hájila tím, že konopí pěstovala jako lék na astma a artritidu. Používala ho kromě inhalace i jako mast. Původní rozsudek poslal Bryndovou na dva roky do vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Krajský soud ho ale kvůli závažným chybám zrušil a nové projednávání ženu osvobodilo. Jestli je vhodné, aby se marihuana užívala alespoň v některých případech jako lék, jsem se zeptala psychoterapeutky Magdaleny Frouzové.

Magdalena FROUZOVÁ, psychoterapeutka:
Samozřejmě každá droga se může v některých případech používat jako lék a v některých případech působí jako droga, která smete celé civilizace, takže například marihuana je politická záležitost a společenská záležitost a je potřeba tak k tomu přistupovat. Víte, je zbytečný si hrát na odborníky tam, kde jde vlastně o společenskopolitickou záležitost.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A podle vás je marihuana tedy společensky, jak říkáte, nebezpečnější, ty nebezpečné účinky jsou závažnější než třeba ty léčebné?

Magdalena FROUZOVÁ, psychoterapeutka:
Zcela určitě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Proč si to myslíte?

Magdalena FROUZOVÁ, psychoterapeutka:
Protože v současné době v mé ordinaci se pohybuje velmi mnoho mladých lidí, kteří v době, kdy se mají připravovat na své zaměstnání, mají hledat své místo ve společnosti, mají si najít svojí profesi, tak užívají marihuanu, nejde jim moc se učit, protože marihuana vlastně kazí schopnost učení se, a ti lidé, kteří používají tuto marihuanu, tak jsou vlastně ničení a celý život si nesou své následky, tak proto je to tak důležité, aby ta marihuana byla pro společnost známá jako spíše droga, jako něco, co spíš ničí, než to spíš pomáhá.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Podle vás je rozdíl v tom, když někdo marihuanu kouří a když ji užívá jako mast třeba?

Magdalena FROUZOVÁ, psychoterapeutka:
Zcela určitě. Samozřejmě ty cesty, jak se do těla ta droga dostane, hrajou svojí roli.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Když se podíváme na příklad Nizozemska, které od roku 2003 zavedlo marihuanu jako možný lék, je k dostání v lékárnách na lékařský předpis, byla by to možná cesta?

Magdalena FROUZOVÁ, psychoterapeutka:
Ne, myslím si, že ne. Je potřeba, aby v případě, že by se marihuana tímto způsobem využívala, tak aby se toho ujala solidní firma farmaceutická, která by dokázala tu účinnou látku, tu léčivou látku v těch naprosto přesných proporcích dát do formy, která by byla pak užívaná, v tom případě ano.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Proto se ptám, jestli byste si to uměla představit i v Česku.

Magdalena FROUZOVÁ, psychoterapeutka:
No, v Česku já si dovedu představit už mnoho věcí, který se týkají drog. A myslím si, že jsme příliš pokrokoví, co se týče drog, takzvaně pokrokoví. Myslím si, že je lepší nechvátat v tomto případě.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Co se vám především nelíbí, když říkáte, že jsme příliš pokrokoví?

Magdalena FROUZOVÁ, psychoterapeutka:
Já to myslím samozřejmě špatně pokrokoví. Myslím si, že tam, že v oblastech drog bysme neměli být na předních místech v Evropě, jako jsme doteďka.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A myslíte si, že i ta politika státu je benevolentnější, než by měla být?

Magdalena FROUZOVÁ, psychoterapeutka:
Ano, myslím si to.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A kdybyste měla říct, v čem konkrétně?

Magdalena FROUZOVÁ, psychoterapeutka:
Myslím si, že bysme se, že bysme měli vytvářet takové povědomí ve společnosti, že například marihuana je věc, která je škodlivá a které bysme neměli dělat místo, ještě víc místa. Víte, když tato společnost je devastovaná alkoholem, potom drogama a potom gamblingem, tak myslím si, že vymýšlet si další nové drogy a dělat pro ně místo, je sebevražedná záležitost.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Souhlasíte s názorem, že když někdo začne kouřit marihuanu, je to už jenom krok k užití tvrdých drog, že je to jakýsi předstupeň?

Magdalena FROUZOVÁ, psychoterapeutka:
No, asi tak jako třeba alkohol. Samozřejmě když někdo se dostane k tvrdým drogám, tak obvykle, ne vždycky, ale obvykle se k tomu dostane přes nějaké slabší drogy. Ale samozřejmě ne každý, kdo začne kouřit marihuanu, se dostane až do stavu závislosti, podobně jako ne každý, kdo pije alkohol, se dostane do stavu závislosti, to je otázka mnoha dalších faktorů, ale nevím, proč v tomto státě, kde jsme vlastně měli komunismus strašně dlouhou dobu, je to, byl to totalistický systém a byli jsme závislí na jednom centru, tak pak znova systémově vyrábíme drogy všeho možného druhu a děláme pro ně místo, o to jde.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Domnívá se psychoterapeutka Magdalena Frouzová. A na lince je Ivan Douda, zakladatel nadace Drop In, dobrý večer.

Ivan DOUDA, zakladatel nadace Drop In:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte si taky, že společenská nebezpečnost marihuany je větší, než její potenciální léčebné účinky?

Ivan DOUDA, zakladatel nadace Drop In:
Já si to nemyslím, já s kolegyní souhlasím jenom tak asi z 50%. To znamená, samozřejmě že marihuana je droga a má svoje rizika, je zhruba riskantní jako alkohol, ale vůbec nesouhlasím s tím, že by tato společnost, ona ani nemá možnosti, dělala nějaký velký prostor a větší než, naopak si myslím, že ta hra na represi, když je ta zkušenost mezi mladými, dneska už fakticky v realitě, nejenom těmi výzkumy, nad 50%, tak už nemá moc šanci. A jde o to spíš dobře informovat, dobře děti vést a vychovávat a tak dál, a tak dál, ale jaksi potlačit marihuanu násilím, prostě se podařit nemůže. To, že bylo uvolněno do určité míry i tímto rozsudkem její léčebné využití, je prostě vítězství zdravého rozumu. Tam byla nulová společenská nebezpečnost. Problém je, že k tomu je potřeba, aby se zdravý lidský rozum prosadil, je potřeba jaksi změna zákona. To je spíš tragické, to mělo být uděláno už dávno. A ještě v reakci to, že některé státy v lékárnách distribuují, prostě je to nejjednodušší a možná dokonce nejčistší a čekat na to, až by jakési vědecké zpracování a dávkování a tak, to by spousta lidí, kterým to pomáhá, tak by o tuto možnost přišli, čili když vážíme na jedné straně podle mé třicetileté drogové zkušenosti v této oblasti, myslím jako odborníka na drogy, tak myslím, když dáme rizika a zápory na jednu misku a jaksi prospěšnost na druhou, co se týče těch léčebných účinků, tak to jednoznačně je výhodné, to léčení. Je to, ostatně je to droga známá pro léčebné využití tisíce let.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Konopí působí, když budeme konkrétnější, na jaké druhy nemocí především?

Ivan DOUDA, zakladatel nadace Drop In:
Samozřejmě je to trochu individuální, záleží na způsobu braní, dávkování, přiměřenosti, té osobnosti a tak dál, a tak dál, ty výzkumy jsou dělány už opravdu mnoho, mnoho, mnoho let, od kožních chorob, přes oční až po některé, já nevím, finální stádia rakoviny, kdy to snižuje takový ty projevy jaksi nevolnosti a bolesti a tak dál, a tak dál, ale opravdu ono moc se neví o tom, že už George Washington pěstoval na hoře, která se jmenuje Mount Vernon, konopí pro účely své domácí lékárny. Samozřejmě je rozdíl, když to někdo hulí denně, a opravdu ho to nějakým způsobem ničí a poškozuje, ale když se bere přiměřeně, tak je to droga tedy v uvozovkách léčivá rostlina, která může být velmi výhodná pro léčení.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Kdy už ale může být naopak marihuana škodlivá? Vy jste na to narazil, když někdo kouří třeba denně, jak ho to může poškodit?

Ivan DOUDA, zakladatel nadace Drop In:
Víte, tady je asi dobré to srovnání s alkoholem, který máme lépe zažitý. Dneska už Světová zdravotnická organizace připouští a uznává a potvrdila po velkých výzkumech, že alkohol může být i zdraví prospěšný, ovšem v určitých dávkách a ne u všech lidí a tak dál, a tak dál, čili šmahem zařadit jaksi kteroukoliv z těhle těch látek jako na stranu nebezpečný nebo ne nebezpečný, nejde. Jde o to, aby byla dobrá informovanost, dobrá výchova, a tudíž přiměřené použití v přiměřených intervalech. Pak mohou být tyto věci zdraví prospěšné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Například v Nizozemsku v roce 2003 rozhodli, že bude marihuana nabízená v lékárně na lékařský předpis a že u toho bude dodatek, k jaké nemoci bude užita, myslíte si, že to je ta správná cesta, kterou by se Česko mělo vydat?

Ivan DOUDA, zakladatel nadace Drop In:
Je to jedna z možných cest. Tady probíhá velké samoléčitelství ve velkých kvantech, prostě spousta lidí si to nějak sežene nebo vypěstuje pro sebe. A když jsme u těch soudních věcí, tam by mělo být opravdu přihlíženo k tomu, jestli tomu konkrétnímu člověku to pomáhá, dokonce i to, když tomu věří a užívá to a pomáhá mu to, tak by to mělo být bráno v potaz. Tam je nulová společenská nebezpečnost a je zbytečné tím jaksi zatěžovat nějaký správní a policejní a soudní aparáty, je to drahé a zbytečné. Jestli a jakou cestou to půjde, ono už byly pokusy se syntetickým, se syntetickou výrobou toho takzvaného THC, ale ta látka je komplexnější, je tam více těch látek, které v kombinaci teprv vlastně mohou na některé věci účinkovat. Například ty masti, které jsou u nás už, ty konopné, které jsou k dostání, tak prakticky téměř neobsahují to THC. A pokud vím, tak ti výrobci tvrdí, že pokud by tam byla i ta účinná látka, že by to bylo ještě účinnější, ale to všechno samozřejmě musí prověřovat praxe. Je to jedna z možností, ta cesta Holandska, ale oni v tom nejsou sami, už to dělá Kanada a další a další státy, které už povolily to léčebné využití. Trošku je problém, že v tom Holandsku je dražší ta marihuana v lékárnách, nežli na černém trhu, takže se to trošku míjí tím ten efekt.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říkáte, že v Česku už je hodně lidí, kteří se léčí sami pomocí marihuany, myslíte si, že by bylo lepší, kdyby k tomu byly státem vybrané firmy, které by právě, jak říkáte, nějaký speciální druh konopí užívaly a bylo by to pokryté a přehledné?

Ivan DOUDA, zakladatel nadace Drop In:
Určitě, ale samozřejmě půjde to, půjde to, já myslím, že do tohoto stavu se dříve, či později dostaneme, ale půjde to paralelně, to znamená, aby byla nabídka i těch oficiálních preparátů vyrobených z konopí a zároveň, aby nebylo zbytečně kriminalizováno to, že lidé si i sami mohou nějakým způsobem tímto nějak pomoc ve svých potížích.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Souhlasíte s názorem paní Frouzové, že český stát je k drogám příliš benevolentní, že se nám to nemusí vyplatit?

Ivan DOUDA, zakladatel nadace Drop In:
Absolutně, absolutně nesouhlasím. Není příliš benevolentní, naopak jsme ještě stále velmi represivní, ale ve srovnání s mnohými státy jsme, je naše politika, chceteli, drogová, řekl bych, přece jenom přiměřenější, pragmatičtější a méně ideologická, což je poklona politikům, nikoliv výtka. Já myslím, že to, že někteří z českých politiků jsou drogoví odborníci a věděli, o čem mluví a jak ta situace je, a byli málo ideologičtí a netahali do toho tu politiku tak drtivým způsobem, jako některé jiné země, tak to vedlo k velmi dobrým důsledkům. A ta tvrdá kritéria typu, že je tady málo AIDSu, že většina těch, kteří jsou problémovými uživateli nebo dokonce závislými, jsou v kontaktu s nějakým léčebným zařízením, už jenom tato dvě kritéria znamenají, že ten systém funguje.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vysvětluje Ivan Douda z nadace Drop In. Děkuji vám za rozhovor, na shledanou.

Ivan DOUDA, zakladatel nadace Drop In:
Také děkuji, na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je osmnáct hodin padesát sedm a půl minuty. Ozvěny dne končí, celý pořad najdete ve zvukové podobě ve formátu MP3 na našich internetových stránkách www.radiozurnal.cz v sekci Rádio na přání. A co pro vás chystáme dál? Za chvíli po zprávách olympijský Sportžurnál. Po jednadvacáté hodině komentovaný souhrn Stalo se dnes. Jeho hostem bude mimo jiné zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, která se chystá nechat vyšetřit roli státu při omezování znečištění vzduchu v Ostravě. Ve Vancouveru dnes startují zimní olympijské hry. Ty poslední, které se uskutečnily na americkém kontinentě, s sebou přinesly velké aféry kolem dopingu, nedořešenou otázku klientelismu v případě soutěží, kde rozhoduje velmi subjektivní, takzvaný umělecký dojem, například krasobruslení. Jak vypadají tyto problémy z hlediska právního? To se dozvíme hodinu před půlnocí od doktora Františka Schulmanna. Pěkný večer přeje Veronika Sedláčková.

autoři: evo , ves
Spustit audio

Více z pořadu