Poslední den rozhodují Vídeňané v referendu o návrzích radnice

Obyvatelé Vídně ještě dnes v referendu rozhodují o návrzích radnice. Mimo jiné o městském mýtu či nočním provozu metra. Předběžné výsledky zveřejní komise už během večera. Definitivní pak za deset dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vídeňská státní opera

Vídeňská státní opera | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Zatím to vypadá tak, že většina lidí dává přednost dopisní formě voleb. Vídeňané se v tomto hlasování vyjadřují k pěti důležitým otázkám.

Týkají se školské reformy, obnovení tradice domovníků, placení mýtného v centru metropole, povinného školení a výcviku, který by měli absolvovat majitelé bojových plemen psů, a zavedení nočního provozu metra také o víkendech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Referendum sleduje vídeňská spolupracovnice Českého rozhlasu Marie Woodhamsová.

Podle všeho většina lidí odmítne mýtné, tedy placení vjezdu do centra města.

Referendum má vyjádřit přání lidí, jejich představ a názorů. Politici si tak udělají obrázek o tom, jak by daný problém řešila většina obyvatel Vídně. Povinnost držet se výsledků referenda ale nemají.

Referendum se ve Vídni koná po devatenácti letech. Zúčastnit se ho mohou Rakušané s trvalým bydlištěm ve Vídni, starší šestnácti let.

Někteří kritici poukazují na to, že formulace dotazů, na které mají voliči odpovědět ,ano' či ,ne', již předem navádějí k odpovědi.

Marie Woodhamsová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme