Případem Brožové-Polednové se bude zabývat soud ve Štrasburku

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku bude řešit případ Ludmily Brožové-Polednové. Napsal to deník Právo. Obhájce někdejší dělnické prokurátorky Vladimír Kovář se na soud obrátil loni v prosinci se stížností, ve které napadá rozsudky všech českých soudů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová

Bývalá komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová | Foto: Marek Janáč

Vrchní soud poslal Brožovou-Polednovou za mříže na šest let za její podíl na justiční vraždě poválečné političky Milady Horákové. Polednová si už ze svého trestu odseděla téměř rok. Trest si odpykává ve věznici ve Světlé nad Sázavou.

Podle Kováře ale ani on, ani její nejbližší v současné době neví, jak se odsouzené vede. Advokát si myslí, že jí vedení věznice zřejmě nedovolilo další pravidelné telefonáty domů. Vězeňská služba s tím ale nesouhlasí.

Dnes osmaosmdesátiletá Brožová-Polednová ve svých devětadvaceti letech za údajnou velezradu a vyzvědačství poslala na smrt právničku a demokratickou političku Horákovou. U soudu se bývalá prokurátorka hájila tím, že o zmanipulování procesu prý nevěděla, a když před osmapadesáti lety vyslýchala Horákovou před soudem, věřila v její vinu.

Brožová-Polednová je dosud jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z padesátých let.

Šárka Slezáková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme