Spotřeba květin v Česku podle floristů roste

Prodej řezaných a hrnkových květin se v Česku zvyšuje. Každý rok zhruba o 5 až 7 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Květiny

Květiny | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Ve srovnání s evropskými státy ale máme ještě co dohánět, říká předseda Svazu květinářů a floristů Jiří Horák.

"V České republice je spotřeba na jednoho obyvatele asi 850 korun. Poměr hrnkových a řezaných květin je zhruba totožný. V rámci vyspělých evropských zemí je spotřeba obyvatel ČR na třetinové úrovni," uvedl Horák pro Radiožurnál.

Řezané květiny se k nám dovážejí nejčastěji z Holandska. Tam se ale nepěstují. Dovážejí se z farem v rovníkových oblastech Afriky, Ameriky a Asie.

Programy fair trade výrobků se rozšířily i na květiny

Dělníci na zmíněných farmách ale často pracují ve špatných podmínkách a jejich platy jsou nižší než životní minimum. Snaží se to napravit už dva programy, které podporují pěstitele a dodržují sociálně - pracovní podmínky dělníků, rovněž pak šetří i životní prostředí.

"První certifikace květin byl Flavour label program, což je iniciativa německé organizace FIAN, druhým pak Fair trade label organisation. Oba systémy spolupracují a jsou obdobné. Ve zmíněných modelech jde o to, aby byla zachována sociální práva pracovníků a šetřilo se životní prostředí. Jde také o udržitelnost produkce, a to z hlediska ekonomického, sociálního a enviromentálního," řekl Radiožurnálu Jiří Silný z Ekumenické rady.

V Česku podle Silného zatím obchodníci květiny pěstované za férových podmínek neprodávají.

Blanka Černá, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme