První fáze afghánské ofenzívy byla úspěšná

Jednotky NATO v Afghánistánu úspěšně pokračují v boji proti Tálibanu. Od invaze v roce 2001 jde o nejrozsáhlejších vojenskou akci v Afghánistánu. Na 15 tisíc západních vojáků a jejich místních spojenců v pátek v noci zahájilo v Afghánistánu největší ofenzívu proti povstalcům od svržení Tálibánu před osmi lety. Cílem mělo být vytlačení rebelů z klíčových oblastí na jihu země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský průzkum okolí

Vojenský průzkum okolí | Foto: 601. skupina speciálních sil

Podle informací se například ve městě Márdže vojáci nesetkali s větším odporem nepřítele. Jejich postup ale dosud brzdí nastražené miny.

Vrchní síly NATO zatím rozsáhlou operaci hodnotí jako u spěšnou. Přidává se k nim i britský premiér Gordon Brown, který statečnost vojáků vyzdvihl. Podle něj bude klíčová také pomoc civilistům, která by mohla přispět k rozštěpení Talibanců.

"V následujích několika dnech budeme postupovat velmi rychle, abychom civilistům v této oblasti poskytli veškerou podporu, kterou potřebují. Bezprostředně začneme investoval do soudního systému, škol či nemocnic. Je naším záměrem rozdělit, zničit Taliban díky podpoře, kterou můžeme získat od afghánského lidu," řekl Brown.

Většina radikálů se ale podle odhadů zatím úspěšně ukrývá. Připravovanou operaci totiž NATO ve snaze zabránit civilním obětem avizovalo v předstihu. Vojenští velitelé nicméně očekávají, že se jim oblast podaří stabilizovat a kontrolu nad ní předat vládě afghánského prezidenta Hamída Karzaího v následujících týdnech.

Igor Maňour, Lubica Bergmanová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme