Ministr Tošovský zdržuje dotace pro Horní Jiřetín

Ministerstvo průmyslu a obchodu nechce poslat severočeské obci Horní Jiřetín peníze na novou kanalizaci a čističku odpadních vod. A to i přesto, že obec má na výstavbu za více než dvě stě milionů korun schválenou dotaci z evropských fondů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský | Foto: Tomáš Adamec

Obec se nachází na území, kde jsou dosud nevytěžené zásoby hnědého uhlí. Pokud by došlo do několika let k prolomení těžebních limitů, jak o tom uvažuje Fischerova vláda ve své energetické koncepci, vesnice tak zmizí z mapy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu sleduje reportérka Českého rozhlasu Petra Benešová

Podmínky pro výstavbu kanalizace přitom obec splnila už před dvěma lety, kdy jí Městský úřad v Litvínově vydal územní rozhodnutí. A záměry severočeské obce schválil i Státní fond životního prostředí, který dotace z evropských fondů přiděluje.

Takže by se zdálo, že Horní Jiřetín má na peníze nárok. Jenže podle místostarosty vesnice Vladimíra Buřta úředníci dělají vše pro to, aby vesnice přes dvě stě milionů nedostala.

"Jedná se tam o to, že ti úředníci, kteří jsou patřičně zalobbováni od těžařů, tak si neustále vymýšlí věci, ač vědí, že jsou naprosto nesmyslné a že my to všechno máme skutečně v pořádku. Ten tlak na ty úředníky, popřípadě na politiky, kteří tam rozhodují právě třeba o přidělování dotací, je velice silný," tvrdí místostarosta.

Tošovský: Možná zbytečná investice

Tlak vyvíjí i ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský, který už v několika dopisech žádal ministerstvo životního prostředí, aby peníze Jiřetínu neposílalo. Podle Tošovského se má počkat na to, jak dopadnou politická jednání o prolomení těžebních limitů.

Pokud dojde k těžbě, vesnice s dvěma a půl tisícem lidí zmizí z mapy. A peníze na kanalizaci by se tak podle ministra zbytečně utratily.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vybudování kanalizace a čističky odpadních vod v obci Horní Jiřetín mluvili v poledních Ozvěnách dne ministr životního prostředí Jan Dusík a místostarosta obce Vladimír Buřt.

"Mně by připadalo jako plýtvání penězi daňových poplatníků, čili obyvatel tohoto státu, abychom z jedné strany investovali do takovýchto projektů - a já proti nim vůbec nic nemám, a z druhé strany potom za pár let přišli s tím, že tedy všechno tady odsud pryč. To je trošičku nekoncepční," říká Tošovský.

Takové odůvodnění ale odmítá ministr životního prostředí Jan Dusík: "Dotace se odvíjí mimo jiné od toho, že máme evropskou směrnici, která říká, že do konce tohoto roku by měly být čistírny odpadních vod ve všech obcích nad dva tisíce obyvatel, což je i Horní Jiřetín."

"My musíme tuto povinnost zajistit a bylo by velmi nestandardní, kdybychom řekli, protože je tady návrh ministerstva průmyslu a obchodu, který říká, že se zruší 18 let platné územní limity těžby, tak nebudeme plnit tuto povinnost evropské legislativy," dodal Dusík.

Ministr životního prostředí zároveň nevyloučil, že kauzou hýbá i silná těžařská lobby: "Já to nemohu vyloučit, já nevím, co vedlo kolegu Tošovského k tomu, že měl o věc zvýšený zájem. Na jednání řídícího výboru, když se projekt schvaloval, chodí i zástupce ministerstva průmyslu a tam se toto neřešilo. Možná v tom nějaká politika je, ale já ji v tom nehledám. Já budu postupovat tak, jak mi ukládají evropské směrnice a platná česká legislativa."

MŽP proti zastavení dotace

Ministerstvo životního prostředí ale v odpovědi na Tošovského dopis zastavení evropské dotace odmítlo. Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Štěpánka na dotaci nevidí nic špatného.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ředitelem Státního fondu životního prostředí Petrem Štěpánkem v Ranním interwiev Radiožurnálu

"My jsme k Hornímu Jiřetínu přistupovali tak, že těžební limity platí, to znamená není důvod jim nepřidělit dotaci na jejich vodohospodářskou infrastrukturu," řekl Štěpánek Radiožurnálu.

Ministr Tošovský přesto žádá, aby Státní fond životního prostředí prověřil, jestli má na výstavbu kanalizace Jiřetín povolení od báňského úřadu, který schvaluje výstavbu v chráněném ložiskovém území.

Marika Táborská, Martin Hromádka, Lenka Rafaelová, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme