Starosta Brna-Žabovřesk asi přijde o funkci i místo na kadidátce

Starosta městské části Brno-Žabovřesky, který je stíhaný pro korupci, zřejmě přijde o svoji funkci. Na pondělním zasedání rady městské části to navrhnou buď radní za jeho domovskou ODS nebo sociální demokraté. V neděli přitom městští občanští demokraté doporučili regionálnímu sněmu, aby Kvapila nezařadil na kandidátku do poslanecké sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

korupce - ilustrační foto

korupce - ilustrační foto | Foto: Magdaléna Trusinová

Kvapil a jeho známý a spolustraník Radovan Novotný jsou od soboty ve vazbě. Zatím není jisté, jestli budou ze strany vyloučeni, řekl předseda brněnské ODS Pavel Blažek: "Vylučování pod mediálním tlakem při absolutní neznalosti toho, co se stalo, bych nepovažoval za vhodné. Musím ale podotknout, že ty dva, kteří jsou momentálně ve vazbě, členství ODS v tuto chvilku vůbec nezajímá."

Případ Aleše Kvapila by dnes mohlo řešit i širší vedení strany. Kvapil figuroval na šestém místě jihomoravské kandidátky ODS do sněmovních voleb. Regionální sněm ho ale pravděpodobně na konci února vyškrtne. O totéž by měla podle místopředsedy strany Petra Nečase usilovat i Výkonná rada.

Podle Nečase by Kvapil navíc neměl zůstávat ani v řadách ODS: "Podle stanov Občanské demokratické strany za zastavení kandidátních listin do voleb do poslanecké sněmovny odpovídá Výkonná rada, ona nepotřebuje žádné další povolení, aby tento krok na svém jednání udělala. Podle stanov člena může vyloučit nejen místní sdružení, ale my předpokládáme, že tak učiní velmi rychle."

Podle neoficiálních informací měl Kvapil dělat problémy investorům stavby multifunkčního domu s hotelem Sonocentrum a tím je vyprovokovat k předání úplatku. Novotný měl ve čtvrtek od podnikatelů převzít milion korun. Ti ale vše oznámili policii.

Veronika Malá, Vlasta Gajdošíková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme