Martina Sáblíková je olympijskou vítězkou

Česká republika má první olympijskou medaili z her ve Vancouveru. Postarala se o ni rychlobruslařka Martina Sáblíková, která ovládla závod na tři tisíce metrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková oslavuje ...

Martina Sáblíková oslavuje ... | Zdroj: ČTK

Sáblíková jela ve čtvrté rozjížďce od konce, její největší soupeřky přišly na řadu až po ní. S nevýhodným losem se ale vypořádala na jedničku a časem 4:02,53 minuty vytvořila nový rekord dráhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Exkluzivně - pocity olympijské vítězky Martiny Sáblíkové bezprostředně po triumfu

Druhou Němku Stephanii Beckertovou porazila o dvě sekundy, bronz získala k radosti kanadských fanoušků Kristina Grovesová.

„Je to neuvěřitelné, nevím, co k tomu říct. Pořád mi to nedochází, ale je to fakt skvělý. Na tohle jsem čekala celou dobu a splnila jsem to, co ode mě všichni očekávali. Musím poděkovat všem, kdo mi fandili, a samozřejmě trenérovi, který mě vedl v závodu,“ popsala své pocity bezprostředně po závodu novopečená olympijská vítězka Martina Sáblíková.

Sáblíková, kterou přišli podpořit také čeští hokejisté a premiér Jan Fischer, měla náskok hned od úvodních mezičasů na vedoucí Američanku Swiderovou-Peltzovou. Každým kolem svůj náskok navyšovala a nakonec zajela nový rekord dráhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěr závodu rychlobruslařek ve Vancouveru v podání Miroslava Bureše

Poté musela Sáblíková čekat, jak si povedou její největší soupeřky. V následující rozjížďce jela domácí závodnice Clara Hughesová, ale na českou rychlobruslařku ztratila více než tři sekundy.

V předposlední jízdě startovaly Němka Beckertová a Kanaďanka Grovesová. Obě sice v úvodu vedly, ale nakonec ztratily na Sáblíkovou více než dvě sekundy. V tu chvíli bylo jasné, že se Česko dočká první medaile ve Vancouveru.

Radost Sáblíkové nezkazila ani závěrečná jízda s Nizozemkou Wüstovou a Němkou Anschützovou-Thomsovou. Wüstová jela výborně, ještě tři kola před koncem vedla o více než sekundu, ale tempo nevydržela a nakonec skončila sedmá.

Martina Sáblíková získala pro samostatnou Českou republiku čtvrté olympijské zlato ze zimních her. Ve středu 24. února může sbírku ještě rozšířit. V závodu na pět tisíc metrů bude opět největší favoritkou na zlatou medaili.

Ženy – 3000 m:

1. Sáblíková 4:02,53, 2. Beckertová (Něm.) 4:04,62, 3. Grovesová (Kan.) 4:04,84, 4. Anschützová-Thomsová (Něm.) 4:04,87, 5. Hughesová (Kan.) 4:06,01, 6. Hozumiová (Jap.) 4:07,36, 7. Wüstová (Niz.) 4:08,09, 8. Haugliová (Nor.) 4:10,01, 9. Swiderová-Peltzová (USA) 4:11,16, 10. Groenewoldová (Niz.) 4:11,25.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme