Čína se opakovaně snaží omezit půjčování bank

Čínská centrální banka šlápla na pomyslnou brzdu hospodářského růstu. Kvůli obavám z přehřívání domácí ekonomiky v pátek podruhé během třiceti dnů zvýšila požadavky na výši rezerv, které velké komerční banky musí vytvářet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská lidová republika

Čínská lidová republika | Foto: Emanuel Macoun

První pokus, který měl tímto způsobem ochladit tempo růstu a s tím spojenou inflaci, přitom podle dostupných údajů selhal. Banky v lednu půjčily více než v celém posledním čtvrtletí loňského roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji čínské ekonomiky mluvil na Rádiu Česko ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michal Mejstřík.

Podle ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michala Mejstříka by ale utažení čínské ekonomiky nemělo mít velký vliv na globální ekonomiku: "Určitý dopad to mít bude, ale zatím to není nic fatálního."

"Musíme si uvědomit, že Čína si v tuto chvíli hodně pomáhá tím, že silně exportuje do rozvíjejících se zemí. Vedle domácího rozvoje a růstu domácí poptávky, kde většina stimulů například na koupi auta stále platí, si Čína hodně pomáhá růstem mezinárodního obchodu na rozvíjející se trhy," vysvětluje Mejstřík.

Využívá tak trhů Latinské Ameriky nebo Afriky namísto Spojených států a Evropy, kde není růst ekonomiky nijak ohromující.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme