Clintonová hledá podporu vůči Teheránu

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová je na první návštěvě Saudské Arábie. Včera se také zúčastnila americko - islámského světového fóra, které se konalo v katarském hlavním městě Dauhá a sešla se s katarským emírem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Foto: U.S. Department of State

Clintonová se údajně na blízkovýchodní cestu vydala hlavně proto aby získala podporu bohatých arabských států Perského zálivu pro mezinárodní sankcí vůči Íránu, který není ochoten přizpůsobit svou jadernou politiku požadavkům mezinárodního společenství.

Působit na Čínu

Také americký viceprezident Joe Biden včera prohlásil, že Spojené státy očekávají podporu od Číny k uvalení sankcí na Írán kvůli jeho jadernému programu. Čína se ale zatím k tlaku americké administrativy na nové mezinárodní sankce stavěla chladně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha ve Světě o deváté Rádia Česko hovořil o vztahu Číny k Íránu

Odborník na geopolitiku Michael Romancov z Metropolitní univerzity Praha ve Světě o deváté Rádia Česko je skeptický k názorům, že bohaté arabské země mohou tlačit na Írán díky svým vazbám na Čínu. "Ale faktem je, že krok má jistou logiku, protože Čína ropu potřebuje a blízkovýchodní státy jsou pro ni důležitými dodavateli."

Ropa v prvé řadě

"Irán je třetí největší dodavatel ropy do Číny, dodávky představují asi 12 procent toho, co Čína spotřebuje. A kdyby by se Čína připojila k sankcím, tak by to znamenala - pokud by íránský režim okamžitě nekapituloval, což se nedá předpokládat - že tyto dodávky vypadnou. A pak je otázky, odkud by se dodávky vzaly, co by to udělalo s cenami."

"Číňané mají zase své požadavky v jiných oblastech Pokud by to mělo nějakým způsobem dopadnout, byl by to širší obchod mezi Čínou, Spojenými státy a dalšími aktéry."

Romancov také připomněl, že vztahy mezi zálivovými monarchiemi a Íránem nejsou ideální. Historicko náboženské komplikace - šíité versus sunité atd. Monarchie dávají vesměs najevo, že Teherán vnímají jako bezpečnostní riziko.

Joe Biden také uvedl: "Máme podporu každého od Ruska po Evropu. A já věřím, že dostaneme i podporu Číny k pokračování sankcí vůči Íránu, abychom ho izolovali." Romancov připomněl, že Moskva v posledních dnech naznačila, že i ona je nespokojena se způsobem, jakým řeší problematiku obohacování uranu. "Zdá se, že došlo k posunu," poznamenal Romancov.

Milan Kopp, Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme