V Belgii se srazily vlaky, havárii nepřežilo až 25 lidí

Při čelní srážce dvou vlaků u belgického města Halle zemřelo až 25 lidí, další cestující utrpěli zranění. Neštěstí se stalo v době ranní dopravní špičky za výjezdem z nádraží. Ve vlacích cestovalo dohromady zhruba 300 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srážka vlaků u belgického města Halle

Srážka vlaků u belgického města Halle | Foto: AFP

Belgické úřady zatím potvrdily deset mrtvých a 11 těžce zraněných, tamní média ale mluví až o 25 obětech. Ještě několik hodin po neštěstí se záchranáři snažili vyprostit cestující zaklíněné ve vagonech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O srážce vlaků informovala v poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu bruselská zpravodajka České televize Barbora Šámalová, která je na místě nehody

Dva plně obsazené vlaky spojovaly Lovaň s městem Braine-le-Compte a města Mons a Lutych. Srazily se čelně v 8:45 hned při výjezdu z nádraží nádražím ve městě Halle.

První vagony z jednotlivých souprav se silou nárazu vzpříčily a zaklesly do sebe. Jeden z dalších vagonů zůstal ležet na boku.

Záchranáři zřídili přímo u nádraží krizové centrum, kam přenášejí cestující s nejtěžšímu úrazy, poskytují jim první pomoc a rozhodují, do kterých nemocnic budou převezeni.

Podle lékařů bude v řadě případů nutná amputace končetin. Další krizové centrum se stará o ty, kteří z nehody vyvázli bez újmy, ale jsou v šoku.

Srážka vlaků u belgického města Halle | Foto: AFP

Příčina nehody zatím není známá. Už se ale objevily informace, že jeden z vlaků ignoroval červené světlo a vjel na kolej, po které přijížděla druhá souprava z protisměru. Podle neoficiálních výpovědí pracovníků belgické železnice by tragédie mohla souviset i s hustým sněžením.

Dráhy musely úplně zastavit vlakovou dopravu mezi Bruselem a jihozápadní Belgií. Týká se to i vysokorychlostních linek mezi Paříží, Bruselem a Londýnem. Omezení zřejmě potrvá celý den.

Igor Maňour, Martin Hromádka, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme