Vědci se scházejí v Praze k diskusi o černých dírách

Do Prahy se sjelo 140 astronomů a dalších odborníků na konferenci s názvem Zkoumání silné gravitace v okolí černých děr. Úvodní slovo bude mít britský vědec Paul Murdin známý u nás i díky českému vydání své knihy "Tajemství vesmíru."

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černá díra HLX-1 na okraji galaxie ESO 243-49 (ilustrace; HLX-1 je světlý namodralý bod)

Černá díra HLX-1 na okraji galaxie ESO 243-49 (ilustrace; HLX-1 je světlý namodralý bod) | Foto: Heidi Sagerud

Podílel se na objevu vůbec první černé díry Cygnus X-1 v souhvězdí Labutě, kterou akademická komunita jako černou díru uznala v roce 1973.

Přehrát

00:00 / 00:00

Astrofyzik Vladimír Karas z Astronomického ústavu Akademie věd ve Světě o desáté mluvil o černých dírách

Jeden z pořadatelů konference, astrofyzik Vladimír Karas z Astronomického ústavu Akademie věd ve Světě o desáté připomněl, že černé díry podle definice nevydávají žádné záření. "Nevidíme přímo tyto nezářící kosmické objekty, nicméně pozorujeme pohyb hmoty, horkého plynu nebo blízkých hvězd v okolí. A protože je tam ohromná gravitace, rychlosti se blíží rychlosti světla."

Na pražské konferenci se bude mluvit o družici, která má sledovat rentgenové záření z kosmu a umožňovat také pozorování černých děr. "Měření se provádí prostřednictvím družic, které jsou nejmodernějšími výdobytky technologie. Nová družice má být citlivější a bude vyslána nad atmosféru Země a nyní je ve stadiu navrhování, plánování," řekl Karas.

Poznamenal, že podobné konference se konají každoročně na různých místech světa, u nás naposled v roce 2006. "Snažíme se přispět astronomické komunitě a jsme rádi, že k nám přijíždějí slovutní odborníci v poměrně hojném počtu."

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme