Výhody chůze na patách

Lidé, lidoopi a medvědi sdílejí jednu věc, kterou u jiných savců nenajdeme - při chůzi nejprve došlápnou přes patu a teprve pak se zhoupnou na prsty. Z evolučního hlediska je to trochu záhada, protože pro rychlý běh je došlapování na prsty daleko efektivnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chůze přes patu je z hlediska spotřebované energie úspornější

Chůze přes patu je z hlediska spotřebované energie úspornější | Foto: University of Utah, David Carrier

Na otázku, proč se naši předkové uchýlili zrovna k takovému způsobu chůze, teď dokázali odpovědět výzkumníci z Utažské univerzity. 27 lidí - od sportovně založených dvacátníků po čtyřicátníky - nechali vědci kráčet či běhat různým tempem na běžícím pásu. Každý člověk si na pásu vyzkoušel nejen přirozený běh a chůzi, ale také došlapování na prsty a celou přední část chodidla. V průběhu sportovního výkonu vědci měřili člověku na pásu jak spotřebu kyslíku, tak sílu, kterou působil na běžící pás, a výkon některých svalů dolních končetin.

Výsledky studie ukázaly, že běžecké schopnosti člověka ve srovnání se savci, kteří kráčejí po prstech, příliš slavné nejsou. Náš běh je velmi neekonomický, ale zato v chůzi si můžeme gratulovat. Chůze přes patu je totiž z hlediska spotřebované energie o 53 % úspornější než došlapování na přední část chodidla a o celých 83 % šetrnější než chůze po prstech. Naši předkové tedy zřejmě zavrhli výhody rychlého běhu ve prospěch dlouhodobých toulek za potravou, při kterých nachodili obrovské vzdálenosti a nevyčerpali přitom všechnu svoji těžce nabytou energii.

Zdroj: Journal of Experimental Biology

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme