Čeští odborníci odhalili novou hrozbu na internetu

Čeští bezpečnostní experti odhalili celosvětovou síť počítačů, která byla účelově napadena nebezpečnými viry. Útočníkům se podařilo infikovat velké množství počítačů přes slabě zajištěné modemy. Ty totiž nemají žádnou antivirovou ochranu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Hackeři tak mohou získat citlivé údaje, jako jsou přístupové údaje k bankovním účtům. Nebezpečnou síť odhalili společně odborníci z Masarykovy univerzity v Brně, Univerzity obrany Brno a bezpečnostní experti ministerstva obrany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf bezpečnostního projektu Masarykovy univerzity v Brně Jan Vykopal v pořadu Stalo se dnes

"Nejzávažnější hrozbou pro běžné uživatele je odposlech veškeré komunikace, která prochází přes modem, například přihlašovací údaje k bankovnictví. Hrozí taky koordinovaný útok více těchto zařízení, distribuovaných po celém světě, na jeden konkrétní server nebo jednu webovou stránku, kterou tak můžou vyřadit z provozu," vysvětlil šéf bezpečnostního projektu Masarykovy univerzity v Brně Jan Vykopal.

Útočníci tuto síť podrobených zařízení označili jménem Chuck Norris. Síť napadených přístrojů pokrývala celou Evropu, Jižní Ameriku a dosahovala až do Číny. Podle Vykopala jde o novou hrozbu, na kterou nejsou připraveni ani výrobci antivirů.

Změňte heslo

Majitelům napadených počítačů Vykopal doporučuje měli zjistit, jestli mají změněné výchozí jméno a heslo v nastavení modemu nebo jiného zařízení, přes které jsou připojeni. Může to být třeba i satelitní přijímač.

"Tato síť využívá toho, že uživatelé dostali od operátora nějakou krabičku a vůbec netuší, že se mohou někde přihlásit a změnit tam heslo," řekl Vykopal.

V případě, že máte pocit, že byste mohli být novým virem napadeni, stačí zařízení vypnout a znovu zapnout. Virus se tím podle Vykopala deaktivuje, protože je pouze v paměti zařízení.

Igor Maňour, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme