Vedení ODS přijalo pravidla proti nabírání 'černých duší'

Takzvané černé duše už by neměly určovat, kdo zasedne ve vedení občanských demokratů. Mnohdy se totiž stávalo, že straničtí bossové si třeba za guláš koupili desítky nových členů a mohli pak ovlivnit výsledek sjezdu. Výkonná rada ODS proto stanovila nový klíč pro výběr delegátů na Kongres.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

D. Vodrážka a M. Topolánek

D. Vodrážka a M. Topolánek | Zdroj: ČTK

Podle nového klíče bude mít každá oblast zajištěno jednom jedno místo automaticky, zbytek se bude odvíjet od volebního zisku a počtu voličů v místě.

Jak ve vysílání Rádia Česko uvedl místopředseda ODS David Vodrážka, změna má zabránit účelovým náborům členů, se kterými se strana potýká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s místopředsedou ODS Davidem Vodrážkou pro Rádio Česko

"Právě takto stanovený klíč je tím jediným správným řešením s tím, že to proběhlo širokou diskuzí na jednotlivých regionech, a proto je i poměrně masivní podpora tohoto klíče ve výkonné radě," řekl Vodrážka.

Proti navrženým variantám úpravy protestovala plzeňská organizace, která chtěla, aby se zastoupení delegátů odvozovalo napůl od členské základny a napůl od volebního výsledku, jak je to prý běžné například u bavorské CSU.

Ačkoliv o plzeňské ODS není známo, že by nabírala černé duše, podle nového klíče přijde o silné zastoupení na Kongresu. Jak ale Vodrážka zdůraznil, hlavním kritériem by měl být úspěch ve volbách:

"Občanská demokratická strana a její úspěch se odvíjí od volebního výsledku, nikoliv od toho, kolik má členů. Jsme pravicová strana, která říká, že ti, kteří jsou úspěšní, by měli mít i své vyšší zastoupení. Je to motivační klíč."

Problém s černými dušemi vloni vyústil ve zrušení děčínské a mostecké organizace ODS. Podezření panovalo i v případě Prahy 5 a jejího starosty Milana Jančíka. Kauzou se zabýval i soud. Podle Vodrážky, která má kořeny v pražské organizaci, však v Praze není nutné postupovat tak razantně jako na severu Čech.

"V tuto chvíli na Praze 5 v rámci ODS a členské základny jako takové žádné problémy nejsou a ve chvíli, kdy jsme přijali tento klíč, tak věřím, že budou tyto problémy do budoucna eliminovány a nebude nastávat to, co se například stalo v severních Čechách," doplnil místopředseda ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problém černých duší v ODS komentoval na Rádiu Česko Ondřej Kundra z časopisu Respekt

Komentátor časopisu Respekt Ondřej Kundra ve vysílání Rádia Česko poznamenal, snaha ODS vyrovnat se s problémem černých duší souvisí s blížícímu se volbami:

"ODS bude ve volbách jako na jednu z hlavních karet sázet na boj proti korupci a tímto krokem chce na veřejnosti demonstrovat, že to myslí alespoň trochu vážně."

Kundra se domnívá, že recept přijatý včera výkonnou radou ODS částečně zabrat může, strana ale podle něj musí být důslednější ve "zbavování se všech klientelistů a neprůhledných lidí, jako je pan Jančík."

Martin Hromádka, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme