Komise: Beze změn se důchody nikdy nedostanou z dluhů

První analýza znovu sestavené Bezděkovy komise konstatuje, že pokud politici budou pokračovat v debatách o nezbytnosti důchodové reformy, ale nic s ní v praxi neudělají, český důchodový účet se už nikdy nedostane do plusu. Upozornily na to Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci, senioři

důchodci, senioři | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Zatímco důchodců stále přibývá, peněz pro ně je pořád méně. Ještě před pěti lety Bezděkova komise spočítala, že důchodový systém vydrží v přebytku dalších 20 let, nové výpočty mluví o něčem jiném.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s členem Bezděkovy komise Jiřím Rusnokem pro Rádio Česko

Podle komise mimo jiné hrozí, že v roce 2050 bude mít důchodový účet v dnešních cenách schodek kolem 120 miliard korun ročně.

Jak ve vysílání Rádia Česko vysvětlil člen Bezděkovy komise a šéf Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok, důvodem skeptického výhledu je vedle české demografie především současná hospodářská krize.

"Aktuální krize a bohužel ne úplně optimistický výhled na její postupné vyhasínání jsou klíčové pro nejbližší období," uvedl Rusnok. "Na předpokladech, které zatím byly testovány, to vypadá, že spíše se schodek při tomto vývoji bude snižovat, ale zřejmě budeme vždycky těsně pod hladinou kladného výsledku," dodal.

'Klíčem je udržet zaměstnanost'

Úkolem desetičlenného týmu je připravit varianty reformních kroků s ohledem na vývoj veřejných financí. Spolupracovat má při tom s ministrem financí Eduardem Janotou a ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou.

"Klíčové pro mě je, aby hospodářská politika směřovala k tomu, že v Česku udržíme maximální zaměstnanost, co nejvyšší ekonomickou aktivitu obyvatelstva. To je klíč k ozdravení všech veřejných systémů, které fungují na bázi přerozdělování," zdůraznil Rusnok.

Pouhé navyšování důchodového věku však podle něj pro úplnou vyrovnanost bilance nestačí. Jak dodal, mezi návrhy se objeví i navýšení odvodů současných plátců sociálního pojištění.

Sám by se prý této změny spíše obával. "S ohledem k potřebě maximální zaměstnanosti se může ukázat jako kontraproduktivní, zejména v delším časovém období," poznamenal Rusnok.

Martin Hromádka, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme