Audit vysokých škol má zefektivnit jejich hospodaření

Vysoké školy a vědecká centra v Česku čeká audit hospodaření. V šestnácti institucích ho chystá ministerstvo školství. Kontrola hospodaření by měla stát 25 milionů korun, celá částka půjde z evropských fondů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Západočeská univerzita v Plzni

Západočeská univerzita v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

"Není to hloubková analýza školství, která by byla motivována tím, že jsme se rozhodli se podívat školám na zoubek. Je to součást evropského projektu, který připravuje budoucí systém řízení terciárního vzdělávání. Cílem projektu, který je jedním ze sedmi, je zajistit systém terciárního vzdělávání, konkurenceschopný přinejmenším v evropském měřítku. Bude připravovat absolventy na potřeby trhu práce v příštích desetiletích. A také je důležité, abychom si ho mohli dovolit zaplatit, jak z veřejných prostředků, tak ze soukromých zdrojů," říká Jana Matesová, náměstkyně ministryně školství a dodává:

"Celé směřování našich představ o reformě usiluje o diferenciaci systému vysokých škol. Není to ale předmětem tohoto konkrétního projektu, tohoto auditu. Ten je zaměřen na to, abychom zjistili, zda je na českých vyšších a vysokých školách prostor k úsporám a zda se zde projevují nějaké systémové chyby."

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaném auditu hospodaření českých vysokých škol a dalších projektech ministerstva školství mluvila na Rádiu Česko náměstkyně ministryně školství Jana Matesová.

Výsledek auditu by měl být podle náměstkyně ministryně školství znám do konce roku a měl by školám pomoci zefektivnit jejich hospodaření.

Peníze na audit jdou z peněz z evropských fondů, které ministerstvo získalo na přípravu reformy vysokých škol. Kromě oněch 25 milionů korun na hloubkovou analýzu jde o dalších 90 milionů. Tuto částku chce ministerstvo investovat do dalších průzkumů.

"Dalším projektem je mezinárodní audit naší vědy a výzkumu. V poslední době se v řadách vědců a výzkumníků objevuje nespokojenost. Proto má tento audit říci, jestli je náš systém srovnatelný se špičkovou vědou v jiných vyspělých zemích, případně co a jak je třeba změnit. Jiný projekt se pro změnu zabývá přenesením poznatků výzkumu do praxe," uvádí náměstkyně ministryně školství Jana Matesová.

Lenka Buriánková, Ondřej Černý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme