Sněmovna projedná mateřskou na druhé mimořádné schůzi

Už druhá mimořádná schůze poslanců je zatím svolaná na příští týden. Ve čtvrtek 25. února na ní chtějí sociální demokraté projednat třeba návrh zákona o krajském referendu, zrušení poplatků ve zdravotnictví, vyplacení mimořádného důchodu, předlohu o omezení lobování a návrh na zrušení anonymních akcií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR | Foto: Tomáš Adamec

Místopředseda strany a šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka Rádiu Česko potvrdil, že den před tím, ve středu 24. února, bude jiná mimořádná sněmovní schůze s jediným bodem, a to s návrhem KDU-ČSL vrátit mateřskou na loňskou úroveň.

"Tato schůze byla svolána na příští týden a bude to první mimořádná schůze, na které se sněmovna sejde. S poslanci KDU-ČSL jsme se dohodli, že jako jediný bod zařadíme dorovnání peněžité pomoci v mateřství na úroveň roku 2009. Budeme tak mít k dispozici celý jednací den. Navrhujeme, abychom jednali až do devíti hodin večer. Zároveň věříme, že překonáme obstrukce ODS," řekl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mimořádné schůze PS. Téma pro parlamentní zpravodajku Miladu Richterovou.

Kromě toho ale ČSSD plánuje ještě další mimořádnou schůzi.

"Na programu sněmovny je celá řada dalších vážných bodů, které bychom měli projednat. Navrhujeme proto další schůzi, kde je zařazeno osm bodů, které pokládáme za významné. Jde například o zrušení anonymních akcií nebo úpravu energetických poměrů v ČR," uvedl Sobotka pro Rádio Česko.

Fischer chce o některých návrzích také jednat

Nutno podotknou, že na projednání některých zmíněných návrhů má zájem i vláda. S premiérem Fischerem se z kraje týdne setká také Sobotka.

"Předpokládám, že se sejdeme hned na začátku příštího týdne. Je pravděpodobné, že to bude v úterý, a to ještě před avizovanými mimořádnými schůzemi. Sociální demokracie chce dostát jednoduchému závazku, a to podpořit priority premiéra Fischera. Chceme, aby sněmovna ještě celé čtyři měsíce pracovala," upřesnil šéf poslanců ČSSD a dodal:

"Pokud jde o takzvané stojedničkové návrhy, přicházíme na mimořádné schůze s jedním takovým návrhem. Jedná se o zákon o krajském referendu. Pokud jde o ty ostatní, požadujeme jejich projednání na řádném březnovém zasedání sněmovny."

Svoboda: Schůze ve stylu "Ein Kessel Buntes"

Podle dosavadních informací a postojů jednotlivých stran a poslanců má největší šanci na projednání a schválení mateřská. Iniciátorem svolání středeční mimořádné schůze sněmovny jen k tomuto bodu je KDU-ČSL, podpořená sociálními demokraty. Předseda lidovců Cyril Svoboda k tomu zdůrazňuje:

"Kdyby nebylo prosincového veta ODS, mohli jsme mít tento problém za sebou. Z druhé schůze bude ,Ein Kessel Buntes'. Dojde na ní k takovému rozvalu, že se nebude schvalovat vůbec nic. Z našeho pohledu je to chyba a nemělo by se to takto dělat a opakovat."

ODS je proti

Strategii dalšího chování při mimořádných schůzích, iniciovaných hlavně levicí, nechtěl zatím prozradit předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.Ve vysílání ČT 24 řekl, že se o tom jejich poslanci poradí i před středečním jednáním sněmovny, svolaným z podnětu KDU-ČSL a ČSSD k mateřské.

"Konečnou taktiku k jednotlivým schůzím schvalovat nebudu. Co se návrh mateřské vyskytl v Janotově balíčku, soustavně na něj upozorňujeme. Byli jsme nicméně součástí dohody, které chceme plnit, tudíž ODS nepodpoří návrh KDU-ČSL. Je zvláštní, že když KDU-ČSL hlasovala pro Janotův balíček a předpokládali jsme, že ustanovení o mateřské její zástupci četli, se nyní vymlouvají na jinou interpretaci návrhu," řekl Tluchoř.

Každopádně v minulých třech týdnech na řádné i čtyřech mimořádných schůzích poslanci projednali jen pár bodů. Pravici se dařilo jednání zdržovat. Zejména ODS a TOP 09 jsou proti všem návrhům, které by zvýšily rozpočtový schodek. O tom, které body jsou nutné a hlavně mají šanci být ve sněmovně ještě do květnových voleb projednány a schváleny, se teď zřejmě příští úterý poradí lídři parlamentních stran i s premiérem Janem Fischerem.

Milada Richterová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme