Vyjednáváním je možné snížit cenu bytu až o pětinu

Češi, kteří si chtějí pořídit nové bydlení, se naučili licitovat a vyjednat si u developerů co nejvýhodnější ceny. A daří se jim stlačit původní nabídky o deset až dvacet procent. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti King Sturge.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové byty

Nové byty | Foto: Marián Vojtek

"Je to novinka na trhu, zatím byli klienti zvyklí kupovat byty za takovou cenu, jakou jim developer určil. Většinou ani nevyjednávali o tom, jaký má být standard. S realitní krizí developeři začali snižovat nabídkové ceny a při jednáních jsou schopni srazit finální cenu o dalších 10 až 20 procent," uvedl analytik King Sturge Ondřej Novotný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cenách bytů mluvil v odpoledních Ozvěnách dne Ondřej Novotný z realitní poradenské společnosti King Sturge

Developeři podle něj sami přiznávají, že původní ceny byly neakceptovatelné a proto je snížili. V průměru za celou Českou republiku poklesly ceny nemovitostí o 8 procent. Novotný ovšem čekal ještě větší pokles.

"Vrchol byl v roce 2008, kdy byla největší jak poptávka, tak i nabídka a také ceny. Poklesy nebyly nijak dramatické, mohly být ještě vyšší," myslí si analytik. Obrat cenové křivky letos nečeká.

Stagnace cen

"Ceny budou spíše stagnovat. Bude ubývat projektů a s tím bude postupně znovu sílit tlak na zvýšení cen. Pokud se ale budou zvyšovat, tak až ke konci roku a velmi mírně. Výraznější zvýšení cen přijde až v dalších letech," odhaduje Novotný.

Určité zvýšení zájmu o byty pozoruje poradenská firma už teď. Zatím je to ale spíše sondování z řad klientů. "Domnívám se, že se to postupně projeví i v počtu nákupů. Navíc se očekává i mírné zvýšení hypotéčních úvěrů," dodal analytik Novotný.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme