Tutanchamon měl podle testů DNA zemřít na sněť ze zlomeniny

Starověký egyptský vládce Tutanchamon pravděpodobně zemřel na sněť ze zlomeniny nohy spojenou se zimnicí podobnou malárii. Takový je výsledek studie. V Káhiře s jejími podrobnosti právě dnes seznámí egyptští odborníci veřejnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum lebky Tutanchamona

Výzkum lebky Tutanchamona | Foto: licence Public Domain (eng)

Nebyl to zdaleka nejvýznamnější egyptský faraon, ale je zdaleka nejznámější díky tomu, v jak zachovalém stavu se našla jeho hrobka plná zlatých uměleckých předmětů a jiných cenností. Vědce také celá desetiletí zaměstnávala záhada, proč egyptský král Tutanchamon zemřel tak mlád, když mu bylo jen asi 19 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výzkumu egyptských mumií mluvil v poledních Ozvěnách dne Miroslav Bárta z Českého egyptologického ústavu.

Život a záhadná smrt faraona Tutanchamona zajímá svět už od roku 1922, kdy jeho hrobku objevil archeolog Howard Carter. Po téměř 90 letech mají vědci, zdá se jasno. Dohady o tom, že mohl být zavražděn, definitivně rozptýlil rozbor DNA a vzorků krve z faraonovy mumie.

Cílem expertíz, které zahrnovaly různé radiologické metody a analýzu DNA u 16 mumifikovaných těl, bylo i odhalit příbuzenské vztahy mezi jednotlivými členy královské rodiny. Podle vědců tak lze téměř s jistotou říct, že Tutanchamonovým otcem byl faraon Achnaton IV.

Testy také v krvi mladého vládce objevily bakterie, které patří k původcům malárie a zimničných onemocnění. Podobné bakterie nalezli v krvi čtyřech dalších členů královské rodiny.

Lubica Bergmanová, Lukáš Vincourek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme