Izrael a Británie míří k diplomatické roztržce. Kvůli vraždě Mabhúha

Atentát na předního člena palestinského Hamásu Mahmúda Mabhúha patrně vyústí v diplomatickou roztržku mezi Izraelem a Británií. Uvádí to tisk v obou zemích. Podle přibývajících náznaků akci v Dubaji provedli agenti izraelské tajné služby Mosad.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojení Palestinci

Ozbrojení Palestinci | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Komando každopádně použilo zfalšované pasy šesti britských občanů, kteří vesměs žijí právě v židovském státě. Zneužití pasů svých občanů při této akci vyšetřuje také Irsko, Francie a Německo.

Pět Britů, kteří se před časem přistěhovali do Izraele, utrpělo šok. Z novin se dozvěděli, že pasy s jejich jménem ale jinými fotkami použili pachatelé lednové vraždy v Dubaji. Většinou mluví o zděšení, že teď budou s atentátem na palestinského nákupčího zbraní spojováni.

Jak píše deník Daily Telegraph, zneužití identity britských občanů může vyústit ve skandál mezi Izraelem a Londýnem. Britské úřady prý vyšetřují možnost, že skutečné pasy někdo zkopíroval při hraniční kontrole nebo třeba v hotelu.

Izraelský tisk připomíná, že při vražedných operacích v minulosti zneužila tajná služba Mosad pasy spřátelených zemí už několikrát.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme