Národní muzeum vystavuje nejstarší české stříbrné poklady

Nejstarší stříbrné poklady můžete ode dneška vidět v nové budově Národního muzea v Praze, tedy bývalém federálním parlamentu. V tomto rozsahu se veřejnosti představují vůbec poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Více než dva tisíce mincí z období kolem roku 1000 n. l. je teď soustředěno na jednom místě. Pocházejí ze tří pokladů, především z ,Poděbradského stříbrného pokladu'. To je vůbec největší poklad, který byl v Čechách nalezen. Zahrnuje většinu typů českých denárů, celkem přes 1400 mincí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejstarších stříbrných pokladech, které vystavuje Národní muzeum, mluvil na Rádiu Česko kurátor výstavy Luboš Polanský.

"Poděbradský poklad byl nalezen stejně jako většina pokladů, jednalo se o nález při orbě. Naprostá většina pokladů je nalezena tímto způsobem. Nicméně Hradecký poklad, poslední velký poklad 10. století, byl nalezen v rámci zavážení příkopu u Hradce Králové materiálem z jiného místa, kde byl vykopán, aniž by si toho někdo všiml," popisuje objevení jednotlivých pokladů komisař výstavy Luboš Polanský.

V Národním muzeu teď můžete vidět i nejstarší český denár, který nechal vyrazit Boleslav II., a k tomu drobné šperky, například stříbrné náušnice staré přes tisíc let. K vidění je i pozoruhodně propracovaná miniaturní soška zvířete, tzv. Beránek Boží, který byl původně nejspíš použit na ozdobou skřínky a později jako samostaný šperk.

"Expozice je pojištěna na částku 100 milionů korun. Co se týče vypovídací historické hodnoty je cena nevyčíslitelná, obzvlášť pro 10. století, protože na těchto mincích máme první nápisy v českém jazyce. Je to dobový materiál, který je jinak velmi vzácný," vysvětluje Polanský.

Nejstarší české a moravské stříbrné poklady si v bývalém federálním parlamentu v Praze můžete prohlédnout až do 9. května.

Pavla Dluhoschová, Patricie Polanská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme