Bez provize nelze získat veřejnou zakázku, tvrdí v průzkumu podnikatelé

Česko se v žebříčků míry korupce Transparency International každým rokem propadá. Jakou zkušenost mají s korupcí malí a střední podnikatelé? Výsledky průzkumu, ve kterém podnikatelé odpovídali na otázky týkající se korupce, zveřejní Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Průzkumu se zúčastnilo téměř 550 respondentů z celé České republiky z oborů průmyslu, stavebnictví i služeb. Jak Rádiu Česko přiblížila ředitelka AMSP Eva Svobodová, vyplynulo z něj, že 60 procent podnikatelů se domnívá, že veřejnou zakázku není možné získat bez provize nebo úplatku.

Přitom pro podniky je mnohem snazší získat zakázku v soukromém sektoru, než v sektoru veřejném. "U soukromého sektoru jsou výsledky výrazně pozitivnější, protože celé tři čtvrtiny respondentů říkají, že v soukromém sektoru je možné získat zakázku bez provize nebo úplatku," uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakou zkušenost mají s korupcí malí a střední podnikatelé? Na Rádiu Česko jsme hovořili s Evou Svobodovou, ředitelkou AMSP.

Asociace se respondentů dotazovala mimo jiné také na to, kolik procent činí podle drobných podnikatelů standardně provize z ceny zakázky v soukromém a ve veřejném sektoru.

"Tam vyšly velice zajímavé výsledky. V soukromém sektoru se většina respondentů shodla na tom, že provize ze zakázky je zhruba kolem 9 procent. Ve veřejném sektoru je to procento výrazně vyšší - téměř 16 procent," uvedla Svobodová

Podle ředitelky se naprostá většina respondentů - kolem 78 procent - domnívá, že velké firmy mají trh 'rozparcelovaný' a dohodnutý. "Kolem 70 procent respondentů tvrdí, že konkurenční nabídky ve výběrových řízeních jsou takzvaně jen do počtu a že výběrová řízení jsou většinou nastavena tak, že je předem znám vítěz," řekla na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky průzkumu AMSP na téma korupce přiblížil v Ozvěnách dne Karel Havlíček, místopředseda představenstva asociace.

Jak v Ozvěnách dne Rž doplnil Karel Havlíček, místopředseda představenstva asociace, průzkum se týkal také řešení, tedy jakým způsobem si představují podnikatelé, že by se mělo korupci zamezit nebo ji omezit.

"Podle podnikatelů je to zprůhlednění státních zakázek ve fázi nabídky, zveřejňování ceny a tak dále. A také zavedení takzvaného 'black listu' , tedy černé listiny těch, kteří byli načapáni při úplatku," uvedl.

Z průzkumu podle ředitelky také překvapivě vyplynulo, že 44 procent respondentů malých a středních podniků uvedlo, že by bylo ochotno veřejně vystoupit a upozornit na korupční případy.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme