ČEZ pozastavuje odpojování černých odběratelů elektřiny

ČEZ mění přístup k údajným černým odběratelům elektřiny. Kromě zavedení etického kodexu pro své kontrolory dočasně pozastavuje odpojování od proudu. Firma tak reaguje na skandál kolem postupu svého útvaru netechnických ztrát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Vedení energetického gigantu se tak rozhodlo poté, co mu policie vrátila materiály o práci kontrolorů. Podle šéfa společnosti ČEZ Martina Romana budou změny v kontrolách údajných nelegálních odběrů znamenat zrovnoprávnění vztahu firma - klient.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Kudrnáč, ředitel divize distribuce firmy ČEZ, v Ozvěnách dne.

"Žádný zákazník nemůže být znevýhodněn tím, že skupina ČEZ je silná a dodává mu životně důležitý statek. Myslím, že to bude znamenat zrovnoprávnění pozice obou účastníků," řekl Roman.

ČEZ sice uznává, že se některé postupy mohly jevit jako příliš tvrdé a necitlivé vůči zákazníkovi, ale trvá na tom, že zákon neporušil.

Kontroloři budou mít etický kodex

Pro změny u odhalování údajných nelegálních odběrů se ČEZ podle jeho vedení rozhodl kvůli maximálnímu využití energetického zákona.

Kontroloři se budou muset řídit etickým kodexem, jehož porušení může znamenat až výpověď. Kodex bude hotový zruba za týden. Firma také nebude zákazníky odpojovat od elektřiny.

"Pokud naši pracovníci zjistí neoprávněný odběr, tak, pokud bylo zasaženo do elektroměru, elektroměr zajistí. Nebo odstraní takzvané téčko kolem elektroměru. Elektroměr vymění a zákazníka okamžitě připojí," upřesnil Jiří Kudrnáč, ředitel divize distribuce firmy ČEZ.

ČEZ bude také požadovat, aby se na posouzení nových pravidel energetické kontroly podílelo ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo vnitra, státní energetická inspekce a energetický regulační úřad.

Květa Moravcová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme