Kosovo si připomíná druhé výročí vyhlášení nezávislosti

Přesně před dvěma lety se zatím naposledy změnila mapa Evropy - kosovští Albánci vyhlásili nezávislost na Srbsku. Ani po dvou letech se ale Kosovu nepovedlo získat všeobecné mezinárodní uznání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okolí elektrárny Obilič není žádným vyjímečným vojenským územím. Lidé tu normálně žijí a pracují.

Okolí elektrárny Obilič není žádným vyjímečným vojenským územím. Lidé tu normálně žijí a pracují. | Foto: Tomáš Adamec

Když se zapalovaly první ohňostroje na oslavu vyhlášení nezávislosti před dvěma lety, prohlásil nynější premiér Hašim Thači, že nebude problém získat 100 zemí, které uznají nezávislé Kosovo.

"Zatím to vypadá, že se přepočítal. Protože za dva roky přišlo 65 uznání, což neznamená, že ta necelá stovka se v dohledných letech nedostaví. Ovšem Kosovo zůstává 'polouznanou' zemí, která v dohledné době nemá šanci na členství v OSN a dalších mezinárodních organizacích," řekl na Rádiu Česko odborník na Balkán Martin Ježek

Přehrát

00:00 / 00:00

Kosovo si připomíná druhé výročí vyhlášení nezávislosti. Hostem Rádia Česko byl odborník na Balkán Martin Ježek.

Připomněl zároveň, že za dva roky se podařily jiné důležité věci. Jako například vstup Kosova do Světové banky či Mezinárodního měnového fondu. "Což Kosovu zpřístupňuje úvěry a finance. Takže něco se podařilo, ale plně uznaným státem Kosovo rozhodně není," uvedl.

Co se týče ekonomické síly obyvatel Kosova, tam je podle Ježka bilance poměrně tristní. "Protože sice vyhlásili svůj stát, doufali, že to přinese materiální a sociální zlepšení, ovšem za dva roky z toho není nic. V Kosovu jsou neustále větší či menší stávky a protesty," přiblížil.

Lidé podle něj postupně přicházejí na to, že hospodářská vzpruha, se nedostavuje. Kosovo je de facto závislé na penězích zvenčí - ať už na půjčkách či dotacích.

"A poměrně velký podíl HDP vytváří mezinárodní mírové síly NATO, tedy vojáci KFOR, kteří využívají místních služeb v čím dál větší míře. I z toho je vidět, že Kosovo je závislé na věcech, na kterých by zdravá ekonomika rozhodně závislá být neměla," dodal Ježek.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme