Zrušení Dělnické strany doprovázely drobné potyčky s policií

Po vynesení verdiktu nad Dělnickou stranou došlo v Brně před budovou Nejvyššího správního soudu k drobným potyčkám. Zhruba 20 těžkooděnců tam rozehnalo asi 30 příznivců Dělnické strany. Šlo o drobné potyčky, které trvaly pár minut a příznivci Dělnické strany se poté rozešli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto)

Nejvyšší správní soud v Brně (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Soud zrušením strany vyhověl druhému návrhu vlády, podle níž je strana extremistická a ohrožuje demokracii. Verdikt v zaplněné jednací síni vyhlásil soudce Vojtěch Šimíček. Podle něj je strana xenofobní a rasistická, v jejím programu se navíc dají najít šovinistické prvky a návaznost na ideologii Adolfa Hitlera.

"Politická strana Dělnická strana se rozpouští. Za druhé likvidátorem strany soud jmenoval brněnského právníka Radslava Janečka. Za třetí navrhovateli se nepřiznává právo na náhradu nákladů řízení," vyhlásil verdikt Šimíček.

Dělnická strana obvinění už v minulosti popírala, za návrhem vidí snahu o umlčení nepohodlné politické konkurence. V případě zákazu chce fungovat pod jiným názvem.

Michal Záboj, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme