Chrudimská dřevina 2010

18. únor 2010

Máte nějaký svůj oblíbený strom a nebo keř? Můžeme je kácet či sázet, obdivovat nebo i objímat.  A také je můžeme přihlásit do soutěže Dřevina roku. Tu vyhlásili chrudimští ochránci přírody.

0:00
/
0:00

S nápadem přišel jeden z členů organizace, Tibor Schwarz. Měl pocit, že mnozí lidé vůbec zeleň ve městě nevnímají. Rád by, aby si lidé zeleně více vážili. Město navíc k letošním dubnovým oslavám Dne země chystá program s názvem Naučme se žít se stromy ve městě, a tak anketa o dřevinu roku přichází jako na zavolanou.

„Lidé se třeba zamyslí nad tím, co pro ně stromy ve městě znamenají, v jakém jsou stavu, které se jim líbí, v tom by mohla anketa pomoci“, říká vedoucí oddělení životního prostředí radnice Kateřina Mrózková. Ona sama má už jasno, který strom do soutěže přihlásí. „Červenolistý buk, který roste v zámeckém parku v Medlešicích. Je to naprosto úžasný strom s krásnou korunou. když se do ní podíváte, úplně se vám zatočí hlava“.

Hlava se možná bude točit i organizátorům soutěže, to až budou z vašich tipů vybírat vítěze. Jestli chcete svůj oblíbený strom z Chrudimi či jejího blízkého okolí přihlásit, stačí poslat jeho fotografii nebo popis lokality na adresu Českého svazu ochránců přírody nebo na Městský úřad Chrudim. Více informací najdete zde.

Spustit audio