Co zahubilo Tutanchamona

Faraon Tutanchamon zemřel roku 1324 před naším letopočtem, kdy mu bylo pouhých 19 let. Tím, co mladého faraona zahubilo, byla podle nové studie osteonekróza a parazité zimničky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum lebky Tutanchamona

Výzkum lebky Tutanchamona | Foto: licence Public Domain (eng)

Tým egyptských odborníků zkoumal příbuzenské vztahy u 11 mumií z doby egyptské Nové říše a zaměřil se také na jejich dědičné choroby, infekce a příčiny úmrtí. Vědcům se podařilo identifikovat dvě dosud anonymní mumie, z nichž jedna (KV35EL) patří Tutanchamonově babičce Teje a druhá (KV55) pravděpodobně jeho otci Achnatonovi. Další mumie (KV35YL) zřejmě patří Tutanchamonově matce, jejíž jméno zůstává neznámé.

Studie také poodhaluje příčiny Tutanchamonovy smrti. Podle jejích autorů mladého faraona zahubila kombinace několika faktorů, které oslabily jeho organismus. Tutanchamon trpěl infekcí malarickými parazity zimničkami a nekrózou kostí dolní končetiny, která mu zůstala jako památka po zlomenině způsobené pádem. Tuto teorii podporují i nálezy z Tutanchamonovy hrobky, které mu zřejmě měly usnadnit vyléčení v posmrtném životě. Infekce malárií v kombinaci s nekrózou mohla být podle autorů studie smrtelná. Jiní vědci ale tvrdí, že malárii jako příčinu úmrtí nelze přesvědčivě dokázat, protože ve starém Egyptě byla běžnou záležitostí. K potvrzení diagnózy, že Tutanchamon trpěl závažnou formou malárie, by bylo potřeba prozkoumat vnitřní orgány - a ty mumii chybějí.

Tutanchamon bývá zpodobňován s androgynními rysy, které vedly k teoriím o tom, že trpěl zvětšenými prsními žlázami a Marfanovým syndromem, který se projevuje protáhlými prsty a problémy s klouby a se srdcem. Žádné známky těchto chorob ale vědci v rodině nenašli, takže neobvyklé zpodobnění Tutanchamona zřejmě musíme přičíst zvláštnímu uměleckému směru, který pravděpodobně souvisel s náboženskými reformami jeho otce Achnatona.

Zdroj: Nature News, JAMA

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme